Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har anlänt i Paris för sitt möte med Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Daniel Cole/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har anlänt i Paris för sitt möte med Frankrikes president Emmanuel Macron. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Macron: För lite tid för nytt brexitavtal

Frankrikes president Emmanuel Macron har besök av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som vill övertyga honom om att inleda förhandlingar om ett nytt brexitavtal.
Men Macron anser att tiden är för knapp.

Med sig i bagaget har Boris Johnson ett lyckat samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som i går visade en del kompromissvilja när Johnson förde fram sina krav på förhandlingar om ett avtal.

Men Frankrikes president Emmanuel Macron, som Johnson lunchade med i dag, verkar vara svårare att övertyga. Han sade att det inte finns tid att förhandla fram ett nytt utträdesavtal.

– Jag vill vara mycket tydlig: under den kommande månaden kommer vi inte att komma fram till ett utträdesavtal som avviker mycket från originalet, sade han vid Élyséepalatset när de två möttes i Paris.

Han lade till att ingen kommer att vänta till den 31 oktober med att försöka hitta en bra lösning.

"Blev uppmuntrad

Johnson, som stod bredvid Macron, sade att han tror att parterna kan nå en bra överenskommelse.

– Jag blev väldigt uppmuntrad av våra samtal med våra gemensamma vänner i Berlin i går kväll och jag vet att vi med energi, kreativitet och engagemang kan hitta en väg framåt för alla våra företag och våra medborgare.

Han anser att det är viktigt för förtroendet för politiken att man efter en folkomröstning ska agera enligt väljarnas instruktioner.

– Låt oss genomföra brexit, låt oss få det gjort på ett förnuftigt och pragmatiskt sätt i båda sidors intresse. Låt oss inte vänta till den 31 oktober. Låt oss gå vidare med att fördjupa och intensifiera vänskapen och partnerskapet mellan oss, sade Johnson.

Inte praktiskt genomförbart

Inför arbetslunchen har Macron sagt att Johnsons krav på att omförhandla brexitavtalet inte är praktiskt genomförbart och att han inte ser någon anledning att godkänna att brexit skjuts upp igen. Undantaget skulle vara om det blir stora politiska förändringar i Storbritannien, som exempelvis ett val eller en ny brexitomröstning.

Johnson har tillbringat sina första månader på premiärministerposten med att lova att lämna EU den 31 oktober, även om han inte lyckas få i hamn ett nytt avtal som skulle kunna dämpa den väntade ekonomiska smällen när Storbritannien lämnar EU.