Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio vill försöka igen med en regering.

M5S vill försöka igen – erbjuder kompromiss

Femstjärnerörelsen vill blåsa liv i regeringsplanerna – och föreslår en kompromiss gällande den omstridde Paolo Savona. Lega, vars stöd ökat stort under krisen, ska fundera på saken.

Partiernas långt gångna planer på en regeringskoalition föll samman när president Sergio Mattarella nobbade deras föreslagna finansminister, den hårdnackade euromotståndaren Paolo Savona.

Men Femstjärnerörelsen (M5S) har inte gett upp.

- Låt oss hitta någon med samma karaktär och frihet som den utmärkte Savona, och så blir professor Savona kvar i kabinettet, i en annan ministerroll, säger partiledaren Luigi Di Maio i ett videoinlägg på Facebook.

- Det här är en fantastisk möjlighet.

Presidenten avvaktar

När President Mattarella i stället utsåg ekonomen Carlo Cottarelli till premiärministerkandidat och gav honom i uppdrag att sätta samman en tillfällig teknokratregering. Men Cottarelli tycks inte ha skridit till verket – och presidenten säger att han följer Di Maios nya förslag med "stort intresse". Källor uppger för tidningen La Repubblica att presidenten och Cottarelli avvaktar i hopp om en politisk lösning.

Förslaget står och faller med Lega, som stod bakom valet av Paolo Savona. Under de senaste veckornas politiska krisläge har det främlingsfientliga partiet fått allt större stöd i opinionsundersökningarna. Enligt en Ipsos-mätning som publiceras i tidningen Corriere della Sera har det 25 procents stöd, en ökning med åtta procentenheter sedan valet den 4 mars.

"En målvakt är målvakt"

Angående förslaget att Savona ska ta en annan ministerpost gör Lega-ledaren Matteo Salvini en fotbollsparallell i en intervju med Corriere :

- En målvakt måste spela som målvakt, inte som anfallare, säger han.

- När vi föreslog professor Savona var det för att han var bäst som finansminister. Om Di Maio har ändrat inställning så får jag prata med honom.

Salvini har nyligen sagt att han helst ser ett nyval så fort som möjligt.

Källuppgifter gör gällande att partierna försöker enas om en annan finansminister. Samma källor uppger att de också överväger att inkludera Legas nationalistiska samarbetsparti Italiens bröder i regeringskoalitionen.

Nyval kan dröja

Om Carlo Cottarelli blir ställföreträdande premiärminister och bildar en tillfällig teknokratregering så kommer den sannolikt att röstas ned av M5S och Lega i parlamentet.

Och om nyval ska kunna hållas redan i sommar så måste parlamentet upplösas innan fredag. Om M5S och Lega inte når en kompromiss efter det så lutar det åt nyval i oktober.