Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi di Maio vill börja förhandla om en ny regeringsbildning. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT
Femstjärnerörelsens ledare Luigi di Maio vill börja förhandla om en ny regeringsbildning. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

M5S vill förhandla om ny regering

Femstjärnerörelsen vill börja förhandla om en ny regeringsbildning i Italien, snarare än att gå till nyval.
De har fram till på tisdag på sig och den förmodade motparten, socialdemokratiska PD, skärper sina krav.

– Under de senaste timmarna har vi påbörjat de nödvändiga samtalen för att hitta en stabil majoritet, säger M5S-ledaren Luigi di Maio, efter att ha delgivit president Sergio Mattarella sin syn på saken.

Två dagar efter att partiets samarbete med ytterhögerpartiet Lega spruckit är det ett samarbete med socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD) som ligger närmast till hands för M5S, som sedan valet i fjol har flest mandat i parlamentet.

Vill styra skeppet

President Mattarella säger att flera partier bett om lite tid för att hinna nå överenskommelser. Senast på tisdag vill han att de är klara och kan lägga fram ett regeringsförslag.

Att upplösa parlamentet är inte ett beslut som ska fattas lättvindigt, tillägger Mattarella efter två dagars krissamtal.

M5S-ledaren di Maio säger att han hade kunnat lockas av det andra alternativet – ett nyval – men att hans parti "inte kommer låta skeppet sjunka".

I regeringsställning har M5S stöd nästan halverats enligt opinionsmätningarna, medan Legas blivit mer än dubbelt så stort. Legaledaren Matteo Salvini tvingade fram regeringskrisen i hopp om att slå mynt av detta opinionsläge.

När partiernas handplockade och partilöse premiärminister Giuseppe Conte avgick i tisdags kallade han Salvini ansvarslös, opportunistisk, illojal och okunnig.

"Inte ett lätt val"

PD:s ledare Nicola Zingaretti säger sig vara villig att regeringsförhandla, men inte till vilket pris som helst. Att försöka samsas med M5S – ett parti som under lång tid målat upp PD som elitistiskt och korrupt – är "inte ett enkelt val", enligt Zingaretti.

PD lade på onsdagen fram fem till synes relativt lättsmälta krav inför förhandlingar med M5S; bland annat mer lojalitet till EU, mer makt till parlamentet och ett större miljöperspektiv i finanspolitiken. Nu skärper partiet sina krav och kräver bland annat att reformer av migrations- och rättspolitiken som Lega varit med om att utforma ska dras tillbaka.

Italiens president Sergio Mattarella. Arkivbild. Bild: Gregor Fischer/AP/TT
Italiens president Sergio Mattarella. Arkivbild. Bild: Gregor Fischer/AP/TT