Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Carlo Cottarelli omgiven av journalister då han anländer till Rom för samtal med presidenten.

M5S-väljare besviken: "Känner mig lurad"

Italiens nyutnämnde premiärminister Carlo Cottarelli har påbörjat arbetet med att sätta samman sitt kabinett, trots att det sannolikt kommer att röstas ned av parlamentet. Samtidigt växer ilskan bland de tilltänkta regeringspartierna Femstjärnerörelsens och Legas väljare, som känner sig snuvade på valsegern.

Cottarelli, som tidigare varit chef på Internationella valutafonden (IMF), fick i uppdrag att bilda regering sedan presidenten Sergio Mattarella nobbat valvinnarna Femstjärnerörelsens (M5S) och Legas kandidat till ekonomiministerposten, den hårdnackade euromotståndaren Paolo Savona.

Huruvida det faktiskt blir någon regering är dock oklart, då de tänkta koalitionspartnerna har majoritet i parlamentet och sannolikt kommer att rösta ned en sådan. I så fall kan nyval hållas redan i höst. Cottarelli har sagt att han vill leda en övergångsministär i väntan på ett nyval i början av 2019, med den främsta uppgiften att godkänna en budget för nästa år.

M5S-väljare: "Orättvist"

25-årige Marco Scarpetta studerar ekonomi vid Università degli studi di Roma Tor Vergata, och känner missmod inför den politiska utvecklingen. Själv röstade han på M5S, som enligt honom borde få regera, eftersom de fick flest röster.

- När jag fick veta att president Mattarella lagt sitt veto mot regeringsbildningen mellan M5S och Lega kände jag mig lurad. Att rösta på någon som får majoritet men ändå inte får regera – det är extremt orättvist, säger han till TT på telefon från Rom.

"Hopplöshet och förvirring"

TT: Vad tror du om Carlo Cottarelli som premiärminister?

- Hans regering är död redan vid födseln. De har ingen majoritet och ingen har röstat på dem. Men det är ingen som riktigt pratar om honom, alla känner bara hopplöshet, förvirring och stress. Ett nyval kanske är det som behövs, inte för att jag tror att det kommer att bli bättre, men det kanske blir klarare i alla fall, säger han.