Moderaternas Arba Kokalari i EU-parlamentet. Arkivfoto.
Moderaternas Arba Kokalari i EU-parlamentet. Arkivfoto. Bild: Fredrik Persson/TT

M-ledamot får tung roll om digitallag

ANNONS

Vad ska kunna sägas på Twitter och Facebook och andra nätjättar i världen? Den frågan får svenska EU-parlamentsledamoten Arba Kokalari (M) tungt inflytande i som ansvarig för den samlade Europahögerns syn på förslaget till en ny digital tjänstelag, DSA.

"Det måste bli tydligt vilket ansvar plattformarna har för vilket innehåll som ska få synas och därför behövs långsiktiga spelregler i EU som fastslår att det som är olagligt offline även är det online", säger Kokalari i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen lade fram sitt förslag strax före jul, varpå frågan blev extra aktuell när flera av nätjättarna stängde av USA:s förre president Donald Trump efter oroligheterna i Washington den 6 januari.

ANNONS

EU-förslagen behandlas parallellt av medlemsländerna i ministerrådet och av EU-parlamentet. I det sistnämnda blir Kokalari nu så kallad "skuggrapportör" hos kristdemokratiskt konservativa EPP, som är parlamentets största partigrupp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS