Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En kambodjansk kvinna röstar i landets senatsval tidigare i år, ett val som regeringspartiet CPP vann stort.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mörkt läge i Kambodja inför val

Oppositionspartiet har upplösts, medier kringskurits och mänskliga rättigheter begränsats. Drygt tre månader före nationalförsamlingsvalet i Kambodja kämpar människorättsaktivisten Naly Pilorge för att hålla hoppet uppe.

Själv har Pilorge, till vardags chef för Kambodjas ledande människorättsorganisation LICADHO, bestämt sig. Hon betraktar inte det som sker den 29 juli som ett riktigt val.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- För mig är ett val en demokratisk process där det finns valalternativ. Så är det inte i Kambodja, jag kan säga i förväg vem som kommer att vinna. . . Jag ser det hela som ett evenemang för att rättfärdiga att ett politiskt parti fortsätter styra.

Stängdes och förbjöds

Det politiska läget i hennes hemland hårdnade drastiskt efter fjolårets lokalval. Oppositionspartiet CNRP, som fick över 43 procent av rösterna, upplöstes genom ett beslut i högsta domstolen – efter att ha beskyllts för att ha försökt störta regeringen med amerikansk hjälp.

Anklagelserna avvisades av både USA och ett antal människorättsorganisationer men det hindrade inte landets styre från att bomma igen partiets lokala kontor och förbjuda 118 partimedlemmar från att verka politiskt i fem år. Dessutom fördelas dess 55 platser i nationalförsamlingen på småpartier, som i de allra flesta fall var allierade med premiärminister Hun Sen och hans parti CPP.

Hun Sen beskrivs som alltmer auktoritär, bedömare har varnat för att Kambodja är på väg att bli en diktatur. Pilorge, som är i Sverige för en människorättskonferens, säger att hemlandet i praktiken nu är en enpartistat.

- Det är också ett land vars premiärminister haft makten i över 33 år. Det är inte bra. Medborgarna utsätts för stora risker eftersom en och samma person alltmer försöker kontroller våra liv och våra möjligheter att säga vår mening.

Utbredd rädsla

Hon berättar att Hun Sen – vid sidan av att bland annat stänga fria medier och utvisa internationella människorättsarbetare – har placerat sina fem barn på nyckelposter inom militären, näringslivet och i inflytelserika organisationer. I sitt arbete besöker Pilorge ofta fängelser i olika delar av landet eller möter människor vars mark konfiskerats. Hon säger att många kambodjaner är rädda.

- De mörka åren då Röda khmererna styrde och tiden därefter har lämnat trauman hos många människor. Nu fruktar de våld eller andra bestraffningar om de inte deltar i valet. . . För regeringen är det viktigt att många går och röstar, de lägger resurser på att pressa människor att göra så.

TT: Vad är ditt budskap till EU och Sverige?

- Vi var mycket glada över att Sverige i fjol drog in sitt stöd till decentraliseringsprocesserna och därmed visade sitt missnöje med regeringens agerande efter lokalvalen. Det reflekterar svenska värderingar, säger hon.

- Dessutom tror jag att mer omfattande riktade sanktioner mot det kambodjanska styret vore effektivt. När exempelvis USA och Tyskland införde vissa reserestriktioner märkte vi att regeringens ton blev mindre aggressiv.