Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mördade över 100 personer – släpps nu på fri fot

Giovanni Brusca dömdes 1996 till livstids fängelse för att ha mördat över 100 personer.
Men efter att ha samarbetat med åklagare släpps han nu fri efter 25 år, vilket inte uppskattas av alla.
– Efter 29 år har vi ännu inte fått veta sanningen, och Giovanni Brusca, mannen som förstörde min familj, är fri, säger änkan till en mördad livvakt till tidningen Ansa.

Giovanni Brusca greps 1996 och dömdes till livstids fängelse för att ha mördat över 100 personer.

Han var verksam inom maffianätverket Cosa Nostra på Sicilien och var den mäktige maffiabossen Totò Riinas högra hand.

Men nu, efter 25 år i finkan, har han släppts från fängelset, då han valt att samarbeta med åklagare, vilket lett till att flera ledare inom Cosa Nostra gripits, rapporterar The Guardian.

LÄS MER: Diktatorns besked: Förbjuder hockeyfrillor och tajta jeans

Den nu 64-årige Brusca, som även går under namnet ”Svinet”, låg bland annat bakom bomben som dödade den kände antimaffia-åklagaren Giovanni Falcone 1992.

Ett annat av hans mer uppmärksammade mord var när han han kidnappade en elvaårig pojke som straff för att hans pappa samarbetat med polis. Efter två år ströp Brusca pojken innan kroppen kastades i syra. Polisen har kallad mordet för ”ett av de mest avskyvärda brotten i Cosa Nostras historia.”

Egna uttalandet: ”Jag är ett djur”

Giovanni Brusca har själv uttalat sig om sitt tidigare liv:

– Jag är ett djur. Jag jobbade för Cosa Nostra hela mitt liv. Jag har dödat fler än 150 människor. Jag kommer inte ens ihåg deras namn.

Beskedet har väckt upprörda reaktioner från närstående till offer samt politiker som menar att Brusca aldrig visat någon verklig ånger för sina handlingar.

LÄS MER: Tigerjägare gripen efter 20 år

Tina Montinaro, änka till en mördad livvakt, säger till tidningen la Repubblica att nyheten om frisläppandet gjorde henne ”upprörd”.

– Efter 29 år har vi ännu inte fått veta sanningen, och Giovanni Brusca, mannen som förstörde min familj, är fri, säger hon.

Maria Falcone, syster till den mördade åklagaren Giovanni Falcone, uttalade sig för tidningen Ansa:

– Den här nyheten smärtar mig på ett mänskligt plan. Men lagen om straffreduktion för den maffiamedlem som samarbetar är en lag min bror önskade sig, och därför måste man respektera detta, säger Maria Falcone.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.