Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakar hand med Chung Eui-Yong, den sydkoreanske presidenten Moon Jae-Ins rådgivare i säkerhetsfrågor och ledare av den delegation som besökte Pyongyang.

Möjligt töväder mellan Nord- och Sydkorea

Nordkorea säger sig vara villigt att överge sina kärnvapen – om landets säkerhet kan garanteras. USA:s president Donald Trump ser positivt på de nya tongångarna men vill inte säga vilka villkor han har för att föra samtal med Nordkorea.

- Vi har verkligen kommit långt, åtminstone retoriskt när det gäller Nordkorea, slog presidenten fast i samband med att han mötte medierna i Ovala rummet i Vita huset tillsammans med Sveriges statsminister Stefan Löfven under dennes USA-besök.

- Uttalandena som kommer från Sydkorea och från Nordkorea är väldigt positiva. Det kan bli något bra för världen, fortsatte han och talade uppskattande om att Nordkorea deltagit i de olympiska spelen.

Planerar ett toppmöte

Analytikern Niklas Swanström säger att en möjlig förklaring till den mjukare tonen är att sanktionerna mot Nordkorea fungerar.

Under mötet mellan Nord- och Sydkorea i Pyongyang nyligen sade de nordkoreanska företrädarna att det inte finns någon anledning för dem att behålla kärnvapenprogrammet – så länge det inte finns något militärt hot mot landet. Det uppger chefen för den sydkoreanska delegationen, Chung Eui-Yong, enligt nyhetsbyrån AFP.

- Nord klargjorde att man är villig att se en kärnvapennedrustning på Koreahalvön om de militära hoten försvinner och säkerheten för regimen garanteras, säger Chung Eui-Yong.

Länderna planerar också ett toppmöte vid gränsen i slutet av april. Toppmötet, som är tänkt att äga rum i staden Panmunjom, blir det första i sitt slag på över ett decennium. Kriget mellan Nord- och Sydkorea utkämpades 1950–1953, men pågår tekniskt sett fortfarande. Om toppmötet blir av är det tredje gången som ledarna för länderna möts – tidigare har det skett år 2000 respektive 2007, enligt AFP.

Syd- och Nordkorea har även kommit överens om att öppna en direktkanal för kommunikation mellan sina ledare, en så kallad hotline, enligt Chung Eui-Yong. Det första samtalet ska ske före gränsmötet. Nordkorea ska också ha sagt sig vara öppet för att samtala med USA om kärnvapen och en normalisering av relationerna.

"Spel för gallerierna?"

Nordkoreas öppning i kärnvapenfrågan är svårtydd, men kan vara ett tecken på att regimen känner sig pressad av de ekonomiska sanktionerna mot landet, enligt Niklas Swanström som är analytiker vid tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Öppningen kan dessutom ha eldats på av regimens ovilja att situationen ska leda till en militär konflikt med USA och Sydkorea – eller handla om ren propaganda.

- Det finns två tolkningar, det ena är att man inser att man inte kan fortsätta den linje man dragit och är villig att kompromissa, den andra är att det är ett spel för gallerierna, säger Swanström till TT.

Niklas Swanström säger att beskedet om det stundande mötet är glädjande, men att det finns fog för att se realistiskt på utsikterna.

- Dialogerna kommer till och från att bryta ihop, och väldigt komplicerade frågor kan skapa problem mellan aktörerna. Men att man initierar processen och rör sig framåt är positivt, och jag tror att vi kommer att se möten mellan nordkoreaner och amerikaner, och möten i Europa och i omvärlden där nordkoreanerna deltar i olika dialoger, säger han.

Bygga förtroende

Nu är det upp till bevis, enligt Jerker Hellström som är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

- Det är lätt att komma till sådana här överenskommelser, men att genomföra dem är en helt annan fråga. Vi har sett trevare tidigare som senare lett till en utveckling som är den motsatta, säger han till TT.

Hellström tror att de fortsatta samtalen främst kommer att handla om att bygga upp förtroende mellan Syd- och Nordkorea.

- Man ska inte vara alltför hoppfull att det här faktiskt leder till något, även om det är ett positivt steg, säger han.