Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polacker vaccineras mot covid-19 på ett center som satts upp på en idrottsarena i Warszawa i Polen.
Polacker vaccineras mot covid-19 på ett center som satts upp på en idrottsarena i Warszawa i Polen. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

Möjligt ljus i virustunneln i Polen

Smittspridningen i Polen kommer sannolikt avta ytterligare de närmaste dagarna och landet har passerat den värsta toppen när det gäller sjukhusinläggningar, enligt hälsominister Adam Niedzielski.

– Trenden går absolut nedåt, säger han till landets statliga radiokanal.

På fredagen rapporterades 17 800 nya fall av covid-19, att jämföra med 28 500 en vecka tidigare. I början av april registrerades omkring 35 000 coronavirusfall om dagen i Polen.

Polen, med 38 miljoner invånare, har drabbats hårt av den senaste virusvågen och tillhör fortfarande de länder i EU som har flest nya fall per invånare. Totalt har 61 200 människor dött i covid-19 i landet.

En talesperson för hälsodepartementet understryker att situationen fortfarande är väldigt allvarlig och att det är för tidigt att överväga restriktionslättnader.

– Vi ser ljuset i tunnelns slut som kan tyda på att vi sakta är på väg ut ur pandemins tredje våg, men vi måste bibehålla disciplinen, säger talespersonen Wojciech Andrusiewicz.