Bild: TT / AP / Gurcan Ozturk

"Möjligt att Erdogan ligger bakom statskupp"

En tidigare analytiker på Pentagon menar att Turkiets president själv skulle styrt upp den misslyckade statskuppen i ett försök att visa makt och bättra på sitt rykte.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan lider av storhetsvansinne och kan ha legat bakom kuppförsöket den 15 juli i ett försök att bättra på sitt rykte. Det säger Harold Rhode, en tidigare analytiker på Pentagon vid USA:s försvarsdepartement och expert på Turkiet, i en intervju med The Jerusalem Post.

”Att ge upp inför ryssarna och israelerna för att reparera relationerna med dem var förödmjukande för honom” och kuppen skulle då kunna vara ett sätt att reparera sitt rykte, säger Harold Rhode till The Jerusalem Post.

Han tror att det är mycket möjligt att Erdogan styrde upp kuppförsöket. Genom sin ”vinst” visar han världen att han fortfarande har makt, säger Rhode.

"Någonting stämmer inte"

Angående Erdogans anklagelser om att den turkiske men USA-baserade predikanten Fethullah Gülen skulle ha styrt upp kuppen, säger Rhode att han inte tror att det är troligt eftersom Gülen både är gammal och bor i Pennsylvania, varifrån det skulle ha varit svårt att organisera och planera kuppen.

Han menar att amerikanerna kan övervaka Gülens aktiviteter i Pennsylvania och därmed skulle ha vetat om ifall han var involverad.

”Någonting stämmer inte”, säger han angående den historia som Ankara-regeringen driver, och tillägger att bevis behöver utvärderas eftersom det ”kan vara påhittat”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.