Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falcon 9-raketen på väg upp från Cape Canaveral i Florida.

Möglig musmat hejdade rymdraket

Att upptäcka att den medhavda maten är skämd är ingen höjdare. Särskilt om man är på väg ut i rymden. Denna gång upptäckte Nasa fadäsen i tid. Men raketfärden bjöd på ny dramatik.

Ett parti mat till ett experiment med möss på Internationella rymdstationen (ISS) visade sig dåligt, vilket fick till följd att raketföretaget Space X uppskjutning flyttades från tisdagen till onsdagen.

"Mögel upptäcktes på matbitarna till gnagarstudien, innan de överlämnades till Space X", skriver USA:s rymdstyrelse. "Personal behöver en extra dag för att byta ut matbitarna".

Musfodret är bara en liten del av de sammanlagt 2,5 ton utrustning ombord på rymdskeppet Dragon när Falcon 9-raketen väl kom i väg från Florida på onsdagskvällen svensk tid. Leveransen består också av förnödenheter till astronauterna där uppe, samt bland annat en liten satellit byggd av studenter i Århus.

Dragon placerades i omloppsbana enligt plan, och når ISS på lördag.

Men när Falcon-raketen, som är av Space X återbruksbara typ, skulle landa uppstod problem. Företagets chef Elon Musk har lagt ut dramatiska filmer, från både en ombordkamera och från lite avstånd , som visar hur raketen vinglar ned mot havsytan nära kusten, och i ett moln av eld och rök lägger sig i vattnet.

Nedslaget var ändå ganska mjukt, och det preliminära beskedet från Musk och Space X är att raketen kan gå att använda igen ändå.