Belgiens premiärminister Charles Michel fördömer våldet i Katalonien. Arkivbild,
Belgiens premiärminister Charles Michel fördömer våldet i Katalonien. Arkivbild,

Många världsledare tysta om våldet

Hittills har det varit magert med kommentarer från europeiska ledare om dagens dramatiska händelseutveckling i Katalonien. Men några framträdande politiker – varav flera själva brottas med självständighetssträvanden – fördömer våldet.

ANNONS
|

Den belgiske premiärministern Charles Michel fördömer våldsamheterna och slår fast att "våld kan aldrig vara svaret.

"Vi fördömer alla former av våld och upprepar vår uppmaning till politisk dialog", skriver Michel på Twitter.

Charles Michel kan också snegla mot sitt egna lands politiska situation med sin kommentar eftersom hans liberala parti ingår i en regeringsallians med bland andra det flamländska separatistpartiet NVA.

"Chockerande"

Också den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn kräver att regeringen agerar för att stoppa våldet. "Polisvåldet mot Kataloniens medborgare är chockerande. Den spanska regeringen måste agera så att det upphör", twittrar Corbyn.

ANNONS

Även försteministern i Skottland, Nicola Sturegon – som företräder ett parti som vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien, förfäras över rapporten från Katalonien.

"Blir allt mer orolig över bilderna som kommer från Katalonien. Oavsett vad man tycker om självständighet, så måste vi alla fördöma de scener vii bevittnar, skriver Sturegon i sin tweet.

"Dialog lösningen"

På Twitter dundrar också Juan Jose Ibarretxe, tidigare ledare för den självständighetssträvande spanska regionen Baskien:

"Spaniens svar på Kataloniens demokratiska och fredliga krav är vidriga, absolut pinsamma."

Belgiens före detta premiärminister Guy Verhofstadt, ledare för liberala Alde i EU-parlamentet skriver i ett uttalande :

"Jag vill inte blanda mig i Spaniens inre angelägenheter, men jag fördömer fullständigt vad som händer i dag i Katalonien."

Verhofstadt konstaterar att folkomröstningen förbjudits av författningsdomstolen, men att "oproportionerligt våld" används och att lösningen ligger i dialog mellan parterna.

"Strider mot författningen"

Storbritannien är oroat av våldet i Katalonien, säger den brittiske utrikesminister Boris Johnson men betonar samtidigt att folkomröstningen strider mot författningen.

- Vi är självklart oroade av alla former av våld men helt klart är folkomröstningen, som jag förstår det, inte författningsenlig, säger Johnson till Reuters.

ANNONS

- Vi hoppas verkligen att allt kommer att det kommer att lugna ner sig, fortsätter han.

Europarådets ordförande Thorbjørn Jagland utlovar dock en granskning av polisen metoder i Katalonien

"Europarådet har, speciellt genom rättspraxis i den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, tydliga regler. Dessa använder vi exempelvis i Turkiet och Ryssland", skriver Jagland i ett inlägg i Facebook.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har hittills avböjt att kommentera händelserna i Katalonien för TT men skriver kort på Twitter:

"Våldsamma sammandrabbningar och många skadade i Katalonien. Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog", konstaterar hon.

TT

ANNONS