Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En man kysser plexiglaset över den serbiske patriarken Irinejs kistan på söndagen.
En man kysser plexiglaset över den serbiske patriarken Irinejs kistan på söndagen. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Många tog farväl av covid-död serbisk patriark

Mängder av sörjande samlades för att ta avsked av den 90-årige serbiske patriarken Irinej som avlidit till följd av covid-19. Frågan är samtidigt hur många fler människor som smittades vid själva begravningen.

Smittan sprids i rekordtakt i landet, med nya toppnoteringar för smittade och döda nästan varje dag. Sedan förra veckan finns inga fler lediga sjukhussängar i Belgrad, huvudstaden som drabbats värst av viruset.

På lördagen trängdes sörjande i S:t Savakatedralen i Belgrad. Många kysste Irinejs plexiglastäckta kista och tog nattvarden på traditionellt vis från samma sked.

– Jag är inte rädd. Tron är starkare än allting annat, svarade den 32-årige Mladen Tosic på frågan om han inte riskerar smitta, när han väntade utanför katedralen.

Inför själva begravningen på söndagen hade kyrkan lovat smittskyddsåtgärder. Två stora skärmar hade satts upp utanför katedralen så att det gick att följa ceremonin utomhus och även om folk tilläts vara inne i kyrkan skulle det finnas restriktioner.

Men landets ledande epidemiolog, Predrag Kon, varnar för att stora folksamlingar vid begravningar är "epidemiologiskt oacceptabla".

Samtidigt tillägger han att det är "ingenting som någon kan förbjuda".