GP:s Per Wahlberg och Anne Johansson i Aten.
GP:s Per Wahlberg och Anne Johansson i Aten.

"Många skakar bara på huvudet"

ANNONS
|

Hur är stämningen i Aten efter beskedet att det inte blir någon folkomröstning?

- Det var ett väntat besked för det pratade man om redan i går. Vad man väntar spänt på nu är förtroendeomröstning i parlamentet i kväll. Den debatten börjar inte förrän om en knapp timma, vid 18.00, grekisk tid. Man tror inte att själva företroendeomröstningen kommer att hållas förrän framåt midnatt. Den handlar om Papandreous framtid, helt enkelt.

- För en stund sedan var jag utanför parlamentet och där stod det folk med banderoller. Jag frågade vad de ville, och de vill ha en samlingsregering och de pratar om att politikerna måste ta ansvar. Man tror att det ska bli större demonstrationer i kväll, men det är ingen som riktigt vet. Ibland blir det mycket folk, ibland blir det våldsamt och ibland nästan ingenting. De har inga tillstånd så det är spontana demonstrationer.

ANNONS

- Men det är väldigt spännande och det är många som följer händelserna. Det märker man när man åker taxi eller är på något kafé eller så, det är nyhetssändningar igång överallt.

Hur reagerar människor du har träffat på att det inte blir någon folkomröstning?

- Många skakar på huvudet och tycker att det är helt crazy. Det är en vansinnig situation och man har svårt att greppa det hela. Men de jag har pratat med har inte trott att det ska bli folk omröstning från början. De har trott att det var en del i ett spel - ett utspel från Papandreous sida för att få de andra partierna med sig. De har inte ens vetat exakt vad de skulle rösta om, vissa trodde att det handlade om huruvida Grekland ska ha kvar euron som valuta.

Vad tror folk om förtroendeomröstningen i kväll?

- De jag har pratat med vet inte vad de ska tro. Det har hänt så mycket så snabbt. Många är förvirrade av situationen och väldigt oroande för framtiden - för välfärden, och för att skatterna ska höjas mycket.

ANNONS