Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Många skadade i explosion i New York

En explosion på Manhattan har skadat minst 29 personer. Stadens borgmästare uppger att det är ett "avsiktligt" dåd. Ytterligare en plats spärrades senare av av i centrala New York sedan man hittat ännu en misstänkt bomb. Några timmar senare meddelades enligt CNN att en tredje misstänkt bomb påträffats, något som senare visade sig vara ett falsklarm.

 

 

Enligt CNN kan gärningsmannen som tror ligga bakom explosionen på Manhattan ha fångats av övervakningskameror vid platsen för sprängningen. 

En större avspärrning har upprättats på Manhattan. Mellan 14:e och 32:a gatan är stängda mellan femte och åttonde avenyn. Avspärrningen kommer att vara kvar tills vidare, uppger New York-polisen. 

– Vi måste ta i med hårdhandskarna. Vi måste verkligen ta i med hårdhandskarna, säger den republikanske presidentkandidaten Donald Trump om explosionen i New York, enligt AFP.

– Jag tycker att det är bättre att vänta till man har mer information innan man drar några slutsatser, säger den demokratiska kandidaten Hillary Clinton i sin första kommentar till händelsen.

Först skedde en explosion på den 23:e gatan på Manhattan, strax därpå kom larmet om att en misstänkt sprängladdning hittats på 27:e gatan. En varning från myndigheterna till invånarna som bor vid västra 27:e gatan gick ut, där alla uppmanades att hålla sig från sina fönster. 

 

Den första explosionen skakade stadsdelen Chelsea på lördagskvällen. 29 personer skadades, uppger New Yorks räddningstjänst.

28 av dessa ska inte vara allvarligt skadade, medan 1 är allvarligt skadad.

En misstänkt ny sprängladdning hittades strax därpå fyra kvarter från platsen där den första explosionen skedde, uppger polisen i New York. Platsen, på 27:e gatan, spärrades därför av och flera myndigheter arbetade länge på platsen. Föremålet avlägsnades av polisens bombgrupp från platsen strax efter klockan 08 svensk tid.

Enligt uppgifter till CNN var föremålet något som liknade en tryckkokare med kablar och en timer eller mobiltelefon fasttejpad på (se bilden till höger). Vid föremålet ska även en lapp ha påträffats. 

Sammanlagt ska två potentiellt farliga föremål ha påträffats. 

Strax efter att den misstänkta sprängladdningen på 27:e gatan avlägsnats kom uppgifter om att ytterligare en misstänkt bomb hittats på 28:e gatan. Efter att polisen kontrollerat föremålet där avblåstes dock insatsen eftersom det rörde sig om sopor och inte en sprängladdning.

 

 

"Avsiktlig"

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppgav vid en presskonferens i natt att explosionen på 23:e gatan var ett "avsiktligt" dåd. Han uppger dock att de inte kopplar dådet till terrorism ännu. Vidare uppger myndigheterna enligt CNN att explosionen inte heller kopplas samman med den mindre bomb som detonerade tidigare under lördagen i grannstaten New Jersey.

– Det finns inga bevis i nuläget för att det finns någon terrorkoppling i den här händelsen, det här är preliminär information, sa borgmästare Bill de Blasio på en presskonferensen.

Borgmästaren såg inte heller något "trovärdigt eller specifikt" hot mot staden för närvarande, sa han.

Det var en container som exploderade vid halv niotiden på lördagskvällen lokal tid. New Yorks polis och FBI arbetade på platsen för explosione och det utreds bland annat om explosionen kan ha orsakats av sprängmedel från ett bygge.

 

 

Hundratals flydde

Polisen har varnat bilister i stadsdelen Chelsea för stora trafikförseningar på grund av polisarbetet, och allmänheten ombeds att undvika området.

Vittnen beskriver för New York Times att stora vita rökmoln bolmade ut från 23:e gatan och en man säger att han kände tryckvågen gå genom kroppen. En anonym talesperson för staden säger till tidningen att man ännu inte vet mot vad dådet riktats.

– Vi förstår inte målet eller dess betydelse. Det handlar om containrar på en helt vanlig gata, säger källan.

I nuläget finns ingen misstänkt.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP

 

 

Explosion även i New Jersey

Myndigheterna evakuerade tidigare under lördagen ett 30-tal bostäder i Seaside Park i New Jersey sedan något som tros vara en mindre bomb exploderat i en papperskorg.

Den händelsen utreds som terrorism.

Explosionen inträffade utefter den väg där ett planerat välgörenhetslopp till förmån för militärveteraner skulle genomföras. Åklagare i Ocean County meddelade att evenemanget ställts in på grund av händelsen. Inga personer skadades.

Explosionen inträffade ungefär 30 minuter efter att loppet, som var försenat, var planerat att starta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.