Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed vinkar till folksamlingen under lördagens massmöte i huvudstaden Addis Abeba. Kort därpå exploderade sprängladdningen.

Många skadade i attack mot Etiopiens ledare

En person dödades och fler än 150 skadades i en granatattack under ett politiskt massmöte i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Vem som kan ligga bakom attacken är för tidigt att säga, säger en Etiopienkännare till TT.

Attacken inträffade på lördagen under ett stort möte där flera tusen personer hade samlats för att för att ge sitt stöd och lyssna till ett tal av den nyligen tillträdde premiärministern Abiy Ahmed.

- Han har provocerat väldigt många, såväl personer som grupper, inom makteliten, säger Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktforskning vid Bjørknes høyskole i Oslo, till TT.

Panik ska ha utbrutit efter explosionen, som inträffade på Meskeltorget bland anhängare till Abiy Ahmed. Enligt The Guardian var det den största folkmassan som samlats i Etiopien på flera år.

- Det var en granat. Någon försökte kasta den mot scenen där premiärministern befann sig, säger Seyoum Teshome vid mötets organisationskommitté till nyhetsbyrån Reuters.

Regeringsfientliga slagord

Även nyhetsbyrån AFP:s korrespondent rapporterar att explosionen inträffade vid scenen, varpå ett hundratal personer stormade scenen, kastade föremål mot polis och skrek regeringsfientliga slagord. Polisen använde tårgas för att skingra folkmassan och grep två män och två kvinnor misstänkta för delaktighet i dådet.

Senare meddelade polisen att sex personer utreds misstänkta för att vara inblandade i attacken. Statliga medier rapporterar att nio polisanställda, varav minst en högt uppsatt tjänsteman, gripits på grund av brister i säkerheten vid arrangemanget, skriver Reuters.

Premiärministern kallar explosionen "ett misslyckat försök av krafter som inte vill se ett förenat Etiopien".

På lördagseftermiddagen uppgav landets hälsominister Amir Aman på Twitter att en person dödades och 154 skadats, varav 10 mycket allvarligt.

Dådet fördöms av grannlandet Eritrea, som i många år varit i konflikt med Etiopien, via ett Twitterinlägg från landets Japanambassadör.

Politiska förändringar

Den 41-årige Abiy Ahmed tillträdde premiärministerposten i april. Sedan dess har flera politiska förändringar skett i det afrikanska landet. Bland annat har tusentals fångar släppts fria. Många av dem var frihetsberövade efter att ha gripits vid regimkritiska protester.

Abiy Ahmed har också mildrat tonen mot den politiska oppositionen och öppnat för dialog med ärkefienden Eritrea. Han har ansträngt sig för att bygga broar mellan landets olika folkgrupper, bland annat genom att besöka Etiopiens somaliska del under sin första resa som premiärminister.

Kjetil Tronvoll säger att reformarbetet har fortsatt med oförminskad styrka och att premiärministern har utsett mängder av nya befattningshavare på många nya nivåer, bland annat i sin egen region på grund av etniska konflikter där.

Många tänkbara fiender

Enligt Tronvoll har Abiy Ahmed skaffat sig många potentiella fiender. Vem som kan ligga bakom lördagens attack är svårt att säga.

- Det kan vara allt från individer som blivit av med en maktposition till större nätverk.

Tronvoll pekar på att premiärministern har ett brett stöd av folket som vill ha förändring. Han tror att attacken kan stärka Abiy Ahmeds vilja att fortsätta reformarbetet.

Abiy Ahmed är den förste etiopiske premiärminister som har oromiskt påbrå. Oromo är den största folkgruppen i landet och utgör ungefär en tredjedel av befolkningen.