Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gary Evans väntar på sin familj i en båt, innan han ska åka för att se till sitt hus som är omgärdat av vatten, i Londonderry i Sydneys utkant.
Gary Evans väntar på sin familj i en båt, innan han ska åka för att se till sitt hus som är omgärdat av vatten, i Londonderry i Sydneys utkant. Bild: Mark Baker/AP/TT

Många räddade efter skyfall i Australien

Nya varningar om översvämningar har utfärdats i östra Australien efter nästan en veckas oavbrutet regnande. Det senaste dagarna har nära tusen människor räddats undan vattenmassorna.
Det kommande dygnet blir kritiskt, då två vädersystem krockar och riskerar att dumpa ännu mer regn.

De nordvästra utkanterna av femmiljonersstaden Sydney i delstaten New South Wales hör till de värst översvämningsdrabbade områdena. Här rinner flera floder, vars vattennivå har stigit till som mest omkring 13 meter över det normala.

En meter regn

Stora delar av Australien är just nu drabbat av extremväder. Tio miljoner av Australiens 25 miljoner invånare berörs av vädervarningar som har utfärdats av landets vädermyndighet BOM. Störst regnmängder har fallit vid New South Wales norra kust, där över en meter regn kommit på en vecka – två tredjedelar av områdets normala årsnederbörd.

– Regnet och översvämningarna fortsätter att vara dynamiska och extremt komplexa, säger premiärminister Scott Morrison.

Under eftermiddagen lokal tid hade myndigheterna utfärdat evakueringsordrar, eller varningar om att evakuering kan vara nära förestående, för 40 000 människor.

Räddas med båt

Då hade redan minst 18 000 evakuerats och ytterligare minst 850 räddats undan vattenmassorna med båt och helikopter, enligt New South Wales katastrofräddningstjänst.

– Väderförhållandena har förvärrats och de kommer troligtvis att fortsätta att förvärras under dagen, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian.

Tusentals hem står under vatten och broar har spolats bort. Försäkringsbolagen har de senaste dagarna fått in över 10 000 skadeanmälningar och har utlyst ett så kallat försäkringskatastrofläge.

Susanna Persson Öste/TT

Gustav Sjöholm/TT