Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals människor har ringt in till en hjälplinje mot modernt slaveri i Storbritannien. Arkivbild.

Många larmar om slaveri i Storbritannien

En hjälplinje mot modernt slaveri som öppnat i Storbritannien mottog tusentals samtal under det första året. Nästan 5 000 potentiella offer som utnyttjas på biltvättar, byggarbetsplatser, nagelsalonger och bordeller har identifierats.

De 3 710 samtalen från allmänheten och offer som kom in förra året ledde till att omkring 1 400 ärenden skickades vidare till myndigheterna, enligt anti-traffickingorganisationen Unseen.

Minst 13 000 personer i Storbritannien uppskattas av regeringen vara offer för tvångsarbete och sexuellt utnyttjande, men polisen säger att den sanna siffran kan vara betydligt högre med en ökande slavverksamhet.

Polisen säger att hjälplinjen är värdefull för att ge allmänheten möjlighet att dela misstankar och uppmuntra offer, som ofta är rädda för rättsväsendet, att tala ut och söka hjälp.

Modernt slaveri är en dold brottslighet och det brittiska rättsväsendet är beroende av allmänhetens hjälpa för att avslöja det, säger Phil Brewer, chef för anti-slaverigruppen vid Metropolitan Police i London.

Storbritannien betraktas som en global ledare i kampen mot slaveriet. 2015 införde landet en ny lag mot modernt slaveri för att slå mot människohandlare, skydda människor som riskerar att hamna i slaveri och tvinga företag att kontrollera så att deras underleverantör inte använder sig av tvångsarbete.