Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Många frågetecken kring USA:s jättebomb

Amerikanska säkerhetsstyrkor vägrar fortfarande ge tillträde till platsen i östra Afghanistan, där en massiv bomb kreverade vid ett IS-fäste i fredags. Den amerikanska militären fällde för första gången i strid en GBU-43/B, kallad "Alla bombers moder".

Målet var grottor och gömställen som jihadistgrupper i Achindistriktet i provinsen Nangarhar använder.

Explosionen orsakade tryckvågor som kändes på flera kilometers avstånd. Det afghanska försvarsdepartementet uppgav att jättebomben MOAB (Massive Ordnance Air Blast) dödade minst 95 militanta jihadister, däribland några IS-ledare och utländska krigare, men inga civila.

En del afghanska företrädare har klagat över bristen på information om bombens effekter.

- Vi är och vi var hållna i dunkel och vi har fortfarande inte kunnat åka till platsen. Vi är själva konfunderade och undrar över vad MOAB kan ha åstadkommit, säger en högt uppsatt afghansk säkerhetstjänsteman till Reuters.

Läs även: Här släpper USA jättebomben

Begränsat tillträde

Uppgifterna om tryckvågor har inte kunnat bekräftas av oberoende källor, eftersom reportrar inklusive nyhetsbyrån AFP:s på onsdagen återigen förbjöds att åka in i området, trots att det inte funnits några tecken på strider i närområdet.

Den amerikanske armétalesmannen, kapten William Salvin, bekräftar begränsningen.

- Tillträdet till området har varit begränsat eftersom det är en stridszon. Vi är i kontakt med fienden, säger han.

Salvin upprepar den initiala bedömningen att inga civila kommit till skada och säger att den amerikanska militären är "starkt övertygad" om det. Men inga oberoende utredare har fått komma dit för att bekräfta det.

Flydde undan IS

Ahmad Jan, en invånare från Achin som flydde undan IS-attackerna och flyttade med familjen till provinshuvudstaden Jalalabad långt innan bomben fälldes, säger till AFP att han inte har någon aning om huruvida hans hus eller släktingar hade överlevt attacken.

- Ingen kan komma dit, de har fullständigt blockerat hela området. Jag vet inte om mitt hus är förstört. De har inte ens visat några döda kroppar för någon, säger han.

"Ingen vanlig bomb"

IS, som är känd för sina terrorregimer i delar av Syrien och Irak, har gjort inbrytningar i Afghanistan på senare år och attraherat missnöjda pakistanska och afghanska talibaner och uzbekiska islamister. Men terrorrörelsen har stadigt tappat mark hårt pressad av amerikanska flyganfall och afghanska styrkors markoffensiver.

Analytikern och pensionerade generalen Atiqullah Amarkhail säger till AFP att den amerikanska militären behöver tid att analysera nedslaget och rensa bort bråte.

- Det var ingen vanlig bomb. Den innehöll en särskild sorts sprängämnen. Den testades i ett bergigt område för första gången.