Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Rohingyer i ett läger i gränsområdet mellan Myanmar och Bangladesh. Arkivbild.
Rohingyer i ett läger i gränsområdet mellan Myanmar och Bangladesh. Arkivbild. Bild: Min Kyi Thein/AP/TT

Många förhindras att rösta i Myanmars val

Över en miljon invånare i delstaten Rakhine i västra Myanmar förhindras att rösta i valet i november, ett faktum som kan spä på rådande konflikter.

Myanmars valkommission meddelade i fredags att 800 000 väljare, kanske fler, inte väntas kunna rösta i valet den 8 november.

Valkommissionen meddelade att beslutet beror på säkerhetsläget, och att valet inte genomförs i riskabla områden.

Sedan tidigare har nästan samtliga som tillhör folkgruppen rohingya fråntagits sina medborgarskap och rösträtt. Omkring hälften av de 600 000 rohingyer som finns kvar i Myanmar efter folkgruppens massflykt från landet befinner sig i Rakhine.

Det innebär att sammanlagt närmare två tredjedelar av Rakhines befolkning nu inte kan rösta.

Beslutet får många valobservatörer att redan nu se problem med valets legitimitet.

Läget i delstaten är instabilt och strider pågår mellan regeringssoldater och motståndsgrupper, bland annat den så kallade Arakan-armén som för en väpnad kamp för ökad självständighet för Rakhines buddhister.

Den en gång hyllade fredspristagaren Aung San Suu Kyi och hennes parti Nationella förbundet för demokrati (NLD) väntas segra i valet. Aung San Suu Kyi anklagas bland annat för att vara passiv inför militärens behandling av folkgruppen rohingya, kritik hon själv förkastar.

Valkommissionen meddelade samtidigt att valet ställs in i ytterligare konfliktdrabbade områden i Myanmar, främst i delstaterna Shan och Kachin. Valobservatörer konstaterade att dessa beslut var väntade.