Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En arbetare desinfekterar en kontorsbyggnad i Qingdao i Shangdonprovinsen. Bild: Chinatopix/AP/TT
En arbetare desinfekterar en kontorsbyggnad i Qingdao i Shangdonprovinsen. Bild: Chinatopix/AP/TT

Många evakuerade från Kina har virussymptom

Omkring 20 av 250 personer som senast evakuerats från Kina till Frankrike på grund av virusutbrottet har sjukdomssymptom.
Wenzhou – med nio miljoner invånare – lades på söndagen till listan över städer som isoleras från omvärlden.

– Runt 20 som visade symptom har fått stanna vid landningsbanan, säger Frankrikes hälsominister Agnes Buzyn till journalister på Istres flygplats om söndagens evakuering från smittområdet i Kina.

Av de 250 ombord på planet är 64 franska medborgare. De evakuerade har 30 olika nationaliteter. Planet flög från Wuhan, där utbrottet började. Söndagens plan var det andra till Frankrike från Kina.

I Kina fortsätter antalet smittade att stiga. På ett dygn har ytterligare nära 3 000 fall konstaterats, vilket innebär att totalsiffran över smittade i landet nu är drygt 14 600, enligt statistik från Johns Hopkins University i Baltimore.

Antalet döda har ökat till 305.

Kraftfulla åtgärder

I staden Wenzhou i Zhejiangprovinsen i östra Kina vidtar myndigheterna de kraftfullaste åtgärderna hittills utanför Hubei. Niomiljonersstaden har stängt av såväl flera vägar som tunnelbana och annan kollektivtrafik. Vidare får bara en person per hushåll gå ut varannan dag för att köpa förnödenheter. Skolor och universitet kommer att hålla stängt fram till den 1 mars och myndigheterna uppmanar människor att inte återgå till sina arbeten förrän tidigast den 17 februari.

Zhejiang har med 661 smittade det högsta antalet bekräftade fall utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen. 265 av fallen har registrerats i Wenzhou.

Första dödsfallet i nya coronaviruset utanför Kina bekräftades i Filippinerna på söndagen. Den 44-årige mannen kom från Wuhan i Hubeiprovinsen, där viruset först upptäcktes. Han anlände till Filippinerna via Hongkong den 21 januari tillsammans med en 38-årig kinesisk kvinna som blev den första att testas positivt för viruset i landet.

Den 44-årige mannen utvecklade svår lunginflammation efter att ha lagts in på sjukhus i huvudstaden Manila där han sedan avled. Han hade även pneumokocker och influensa, uppger sjukvårdsminister Francisco Duque enligt Världshälsoorganisationen WHO:s filippinska gren.

Sjukhus färdigt

I Wuhan har ett av två nya sjukhus som byggs med anledning av virusutbrottet färdigställts, enligt statliga medier. Sjukhuset, med 1 000 sängplatser, har uppförts på bara åtta dagar och ska kunna börja ta emot patienter på måndag.

Utanför Kina har än så länge omkring 130 fall av smittan bekräftats i runt 25 olika länder.

WHO har klassat utbrottet som ett globalt hälsonödläge, men rekommenderar inte internationella begränsningar av resande eller handel.

Flera länder har ändå vidtagit drastiska åtgärder. USA, Australien, Nya Zeeland, Filippinerna, Vietnam och Singapore har beslutat att på olika sätt stänga ute utländska medborgare som nyligen varit i Kina från att resa in i länderna.

Samtidigt fortsätter en rad länder, däribland flera europeiska, att evakuera sina medborgare från Hubeiprovinsen.

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-ncov. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO