Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Många döda efter kraftiga översvämningar

Muséet Louvren i Paris, där Mona Lisa finns, stängs på grund av rädsla för översvämningar rapporterar franska nyhetsbyrån AFP. Frankrikes president Francois Hollande har deklarerat att nationen är drabbat av en naturkatastrof.

Louvren är tillfälligt stängt på grund av risken för översvämning i Paris. Enligt AFP är man rädda för att ovärderliga konstverk på museumet ska spolas bort. Museet är preliminärt stängt på torsdagen och fredagen.

 


 

Europa drabbas just nu hårt av extremvädret och nu hotar ännu mer regn Tyskland och Frankrike. Vid lunchtid på torsdagen evakuerades 12 000 personer från Seine-et-Marne i Frankrike på grund av översvämningshot, berättar Europe 1.
I översvämningskaoset har minst fem personer hittats döda.

LÄS OCKSÅ: Louvrens utställningshallar evakueras

Kraftiga skyfall har förstört vägar, strandsatt människor på tak, på höjde och tvingat både skolor och myndigheter att stänga sina verksamheter och lokaler. Döda personer har påträffats i flera länder och myndigheterna har tvingats evakuera 10 000-tals personer i centrala Europa. Värst drabbats är än så länge Bayern i södra Tyskland och stora delar av Frankrike.

Meteorologer varnar: Mer regn

Nu varnar Franska meteorologer för mer regn och bedömer att vattennivåerna väntas stiga ytterligare de närmaste dagarna – något som kan leda till ytterligare kraftiga skador och samhällsfaror.

Enligt den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve har räddningstjänsten genomfört mer än 8 000 räddningsoperationer de senaste två dygnen och en massiv insats pågår för att rädda både personer som privata värden och offentliga insitutioner.

Nio personer har hittats döda i de kraftiga översvämningarna, som även har drabbat Tyskland riktigt hårt med förödande resultat.

Tre personer fastnade i hus – hittades döda

I Simbach am Inn i södra Tyskland har tre personer, som inte kunde ta sig ut ur ett hus, hittats döda, enligt lokala myndigheter, berättar BBC. I ett närliggande samhälle hittades ytterligare en person som omkommit i vattenmassorna, skriver Deutsche Welle.

I tyska orten Triftern kunde inte eleverna på en skola ta sig ut, utan 250 av dem blev fast i lokalerna över natten. Dessutom fick 350 elver i Simbach flyttas till tillfälliga skydd sedan deras skola och hemtrakter drabbats så hårt av översvämningarna att de inte kunde stanna på hemorten utan att riskera skada.


Väderprognosen för München de närmaste dygnen. Foto: SMHI.SE

Fransk kvinna hittad död

I centrala Frankrike hittades en 86-årig kvinna död i sitt översvämmade hus i Souppes-sur-Loing, ett område söder om Paris som nu har drabbats av de värsta översvämningarna på över 100 år. Flode Seine har stigit till de högsta nivåerna sedan rekordåret 1910. 

En man ridande på en häst ska ha svepts iväg av vattenmassorna och hittades död i Évry-Grégy-sur-Yerre, fyra mil sydost om Paris. 

AFP berättade att minst 10 000 i regionerna Loiret, Seine-et-Marne och Yvelines saknade el på grund av översvämningarna. Vid lunchtid på torsdagen evakuerades 12 000 personer från Seine-et-Marne i Frankrike på grund av översvämningshot, berättar Europe 1.

France24 berättade att mängden regn vart tre gånger större än normalt i Frankrike under maj månad, något som lett till höga flodnivåer i de flesta större vattendrag.

Paris räddningstjänst räddade en hemlös man som fastnat mellan översvämmade områden kring floden Seine som går genom den franska huvudstaden. Paris har drabbats hårt av översvämningarna, men mindre byar längs större vattendrag är ännu mer brutalt påverkade av situationen.

I staden Nemours gick borgmästaren ut och konstaterade att stadens centrum var helt under vatten och att många affärer är totalförstörda. Beslut togs om att evekuera staden som resultat av de massiva översvämningarna.

– Situationen i centrala Frankrike är extremt svår, sa Frankrikes premiärminister Manuel Valls under en pressträff på torsdagen från översvämningens värst drabbade område.

Motorvägen A10 i Orleans i Frankrike ska enligt myndigheterna tvingas hållas stängd i flera dygn på grund av de massiva översvämningarna.

 

 

Regnovädren förväntas fortsätta

Bland länderna i Europa som ser ut att drabbas av fortsatta skyfall med risk för översvämningar under de närmaste dagarna finns Frankrike, Belgien, Tyskland, södra Polen, Rumänien, Moldavien och Ukraina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.