Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett barn får en dos mässlingsvaccin i Kabul, 2021. Bild: Rahmat Gul
Ett barn får en dos mässlingsvaccin i Kabul, 2021. Bild: Rahmat Gul

Mässlingen ett ”överhängande globalt hot” efter pandemin

Rekordmånga barn, nära 40 miljoner, missade sin vaccindos mot mässlingen under förra året på grund av pandemin. Nu varnar Världshälsoorganisationen WHO och USA:s folkhälsomyndighet för att sjukdomen kan sprida sig i alla världsdelar.

Mässling är det mest smittsamma mänskliga viruset, men går nästan helt att förebygga genom vaccination. För att förebygga utbrott krävs att 95 procent av befolkningen har vaccinerats. Vaccinationen har dock tagit en smäll under pandemin, enligt en gemensam rapport från WHO och USA:s folkhälsomyndighet CDC, rapporterar Sky news.

Nära 40 miljoner barn, fler än någonsin tidigare, missade en vaccindos förra året på grund av pandemin, enligt rapporten. Miljontals barn är alltså mottagliga för sjukdomen.

– Vi står vid ett vägskäl. Det kommer att bli 12–24 väldigt utmanande månader för att försöka mildra detta, säger Patrick O’Connor, ansvarig för mässling på WHO.

Flest dör i utvecklingsländer

Förra året rapporterades nio miljoner fall av mässling och 128 000 dödsfall i världen. Nästan samtliga dödsfall, 95 procent, sker i utvecklingsländer i Afrika och Asien. I Storbritannien varnade myndigheterna i februari för att vaccintäckningen hade sjunkit till den lägsta nivån på ett årtionde.

Man har ännu inte sett någon ökning av smittan, men man måste ändå agera nu, enligt O’Connor. Åtgärder för att begränsa covid-19 som ligger kvar och faktumet att mässlingen kommer och går i cykler kan bidra till att mässlingsfallen inte ökat, men det kan ändras snabbt eftersom viruset är så smittsamt.

Mässlingen smittar normalt sett genom nära kontakt och genom luften när smittade hostar eller nyser. Ovaccinerade barn löper störst risk att drabbas av sjukdomen, som ger feber, utslag på kroppen och kan vara livshotande. Komplikationer kan leda till öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. Mer ovanligt är att sjukdomen leder till inflammation i hjärnan.

Det finns inget botemedel mot sjukdomen, men två doser vaccin är 97 procent effektivt för att förebygga svår sjukdom och död.

LÄS OCKSÅ: Här är vaccinationerna du kan behöva i vuxen ålder

LÄS OCKSÅ: Flera fall av mässling upptäckta i Göteborg

LÄS OCKSÅ: WHO: Risk för mässlingsutbrott i Ukraina

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.