"Människor skrattar och gråter"

ANNONS
|

– Det är helt otroligt, jag har aldrig upplevt en liknande folkfest. Människor skrattar och gråter. De står raka i ryggen, stolta över sitt land och över att inte längre ta någon skit, säger hon.

Hon beskriver hur människorna runt henne kastar omkring ett gosedjursfår som ska symbolisera den avsatte presidenten.

Han har inte uppfyllt de löften han gav när han tillträdde sin post förra sommaren och missnöjet mot honom har varit stort. Många människor har fått det sämre.

Det här är den andra revolutionen på kort tid i Egypten, men Maria Malmström beskriver människors reaktioner som annorlunda jämfört med när diktatorn Hosni Mubaraks regim föll för två och ett halvt år sedan.

ANNONS

– Folket har rest sig, igen. Den här gången ser man ett större fokus, det är en annan typ av revolution. Då var allting osäkert och förvirrat efter alla år av förtryck, nu finns det en annan sorts målmedvetenhet, säger hon.

Om sex månader kommer det att hållas nyval i landet, ett presidentval följt av parlamentsval. Oppositionen som varit starkt enad i sin vilja att avsätta Mursi saknar dock en gemensam vision om framtiden.

– Det tror jag absolut kan ställa till problem framöver. Det var enkelt att enas om vad som varit dåligt, men att skapa en vision för en hållbar förändring är något helt annat. Men det är det ingen som tänker på här ikväll, nu är det bara glädje och jubel som präglar huvudstaden. Just nu finns inget annat, säger Maria Malmström.

ANNONS