Polisen griper en äldre man vid söndagens demonstration i Minsk.
Polisen griper en äldre man vid söndagens demonstration i Minsk.

Människorättsaktivister gripna i Minsk

Polisen i Vitryssland har gripit omkring 30 personer i Minsk inför en demonstration till hundraårsminnet av den kortlivade Vitryska folkrepubliken, som grundades 1918. Även på andra håll i landet har människor frihetsberövats, enligt människorättsgruppen Vjasna.

ANNONS
|

- Än så länge verkar det inte ha utbrutit några våldsamheter, men det är väldigt spänt och ett stort antal militärfordon är placerade längs gatorna, säger Palmecentrets generalsekreterare Anna Sundström som tagit emot rapporter från människor på plats.

Anna Sundström berättar att ett antal personer från Palmecentrets partnerorganisationer och representanter för socialdemokratiska systerpartier är på plats, och att flera av dem också har gripits på väg in mot Minsk.

ANNONS

- De gripna sitter fängslade, och flera har arresterats redan tidigare i veckan som ett sätt att undvika fortsatt planering och förberedelse inför den här dagen. En del har redan dömts till fängelse i upp till tio dagar, säger hon till TT.

90-åring gripen

Sex av de gripna är medlemmar i Vjasna, skriver Civil Rights Defenders (CRD) i ett pressmeddelande. En av dem, Nastja Lojka, bar ett personligt larm kopplat till CRD, som fick en positioneringssignal när hon frihetsberövades. Även den vitryske poeten Uladzimir Njakljajeu, som fick Svenska PEN:s Tucholskypris 2011, och en 90-årig man finns bland de gripna.

Även ett antal journalister har gripits.

"Allt tyder på att gripandet är kopplat till att de planerade att bevaka mötesfriheten under en fredlig demonstration. Om det är så, så har de vitryska myndigheterna ännu en gång brutit mot sina internationella åtaganden", säger CRD:s Eurasienchef Joanna Kurosz och uppmanar vitryska myndigheter att omedelbart släppa människorättsaktivisterna.

Kritiserar russifiering

Oppositionen i Vitryssland anklagar landets president Aleksandr Lukasjenko för att utplåna den vitryska identiteten och förryska den tidigare Sovjetrepubliken, som i dag är en diktatur. Under förra årets 25 mars-demonstration greps fler än 700 personer, enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Just att det i år handlar om ett hundraårsjubileum tror Anna Sundström har bidragit till att man åtminstone har tillåtit en del firande.

- Det har varit ett sätt att försöka bemöta kritiken om russifiering. Men i och med hundraårsjubileet så har oppositionen också planerat för en större manifestation, och att använda det här tillfället för att kritisera myndigheterna, säger Sundström

TT

ANNONS