Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Män greps med 155 kilo sprängmedel i Tyskland

Tyska polisen beslagtog för en tid sedan 155 kilo sprängmedel i en lägenhet i Lauterecken i västra Tyskland. Nu misstänker man att de två männen som gripits i samband med tillslaget är medlemmar i nynazistisk organisation som misstänks ha planerat attacker mot flyktingförläggningar, skriver tyska nyhetsbyrån DPA.

Två män, 18 och 24 år gamla, greps i samband med det stora tillslaget. Förutom 155 kilo sprängmedel, hittade polisen hemmagjorda sprängladdningar som märkts med hakkors och SS-symboler i lägenheten i Lauterecken. 

Under förhör ska den yngre av dem ha berättat att han hade deltagit i ett möte med nynazistiska organisationen Oldschool Society (OSS) i somras. OSS uppges vara en nynazistisk terrororganisation som har gjort sig känd för attacker mot salafister, moskéer och flyktingförläggningar. 

"Dummaste terrorgruppen"

Enligt åklagarmyndigheten i München står fyra personer, tre män och en kvinna, som uppges vara medlemmar i organisationen just nu åtalade för att ha planerat bombdåd mot flyktingförläggningar. De greps efter omfattande razzior mot OSS på flera orter i landet. 

– De diskuterade att omge explosiva ämnen med spikar eller omge det med bensin. Men attackerna har inte genomförts eftersom de greps, uppgav åklagarmyndigheten för Deutsche Welle.

I tyska Vice beskrevs Oldschool Society som "den dummaste tyska terrorgruppen" eftersom de hade en helt öppen Facebookgrupp med 3000 likes där de la upp bilder och annat material för allmän beskådan.

Männens försvar

De två yngre männen greps 29 december. De beskriver sig själva som "hobby-pyrotekniker" och uppger att de tänkte använda det beslagtagna materialet för att skjuta fyrverkerier på nyårsafton. 

Polisen misstänker dock att männen hade planerat en högerextrem attack. 

Enligt en tyska regeringens preliminära uppgifter som publicerats av tyska Deutsche Welle har det skett en fördubbling av högerextremt våld i landet under 2015 jämfört med föregående år. Bakom de flesta av attackerna uppgavs finnas främlingsfientliga motiv. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.