Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zimbabwes expresident Robert Mugabe under ett tal vid firandet av hans 92:a födelsedag i i Masvingo utanför Harare i fjol.

Lyxbilar och flyg – fet fallskärm för Mugabe

Robert Mugabes 37-åriga presidentskap fick ett snöpligt slut i november, då han till sist gick med på att avgå efter att hans parti uteslutit honom och en riksrättsprocess inletts. Men han kan trösta sig med ett generöst avgångsvederlag.

93-åringen får ett nytt residens, tre lyxbilar som ska bytas ut var femte år, rätt till diplomatpass och fyra flyg- eller tågresor inrikes samt fyra utrikesresor med privatplan tillsammans med frun Grace Mugabe, enligt den statliga tidningen The Herald.

Dessutom åtar sig staten bland annat att bekosta en bemanning kring Mugabe på minst 20 anställda, varav sex säkerhetsvakter.

Mindre trevligt för expresidenten är kanske att se de som tvingade fram hans fall ta plats i den nya regeringen. På torsdagen svors Zimbabwes förre arméchef Constantino Chiwenga in som en av landets två vicepresidenter. Detta efter att han i förra veckan lämnade sin post drygt en månad efter att han lett militärens maktövertagande i landet.

Flera andra högt uppsatta personer inom armén har fått ministerposter eller andra nyckelpositioner i den nye presidenten Emmerson Mnangagwas regering.

Militärens ingripande för att avsätta Mugabe kom efter interna strider i maktpartiet Zanu-PF om vem som skulle ersätta honom. Grace Mugabe hade försökt positionera sig som efterträdare, på bekostnad av Mnangagwa.