Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tv-stjärnan Ksenia Sobtjak är dotter till S:t Petersburgs förre borgmästare Anatolij Sobtjak (1937-2000), som i många år var något av mentor för nuvarande presidenten Vladimir Putin.

Luttrad opposition söker stöd mot Putin

En politisk clown, ett liberalt alibi och en stenrik kommunist utmanar Vladimir Putin i helgens ryska presidentval – om än bara på pappret. Oppositionen hoppas på stöd utifrån för att över huvud taget synas i skuggan av Kreml.

- Vi rör oss mot herr Putin som president på livstid, inskärper Aleksej Navalnyj via länk från Moskva till åhörarna i ett av EU-parlamentets utskottsrum i Bryssel.

- Många i Ryssland skulle bli väldigt glada om EU skulle kunna konstatera det enkla faktum att det här är inget fritt och rättvist val, säger den 41-årige oppositionspolitikern och antikorruptionsaktivisten med besk min.

Navalnyj själv får inte ställa upp i presidentvalet nu på söndag. Han är formellt diskvalificerad på grund av att han dömts till villkorligt fängelse för förskingring – en dom som han och hans anhängare anser endast har kommit till för att hindra honom från att utmana om makten.

Luttrade anhängare

Navalnyj-folket kampanjar i stället för en valbojkott. Inte heller det är dock särskilt populärt bland makthavarna.

- Vi väntar varje dag på att polisen ska komma och ta vårt material, säger Anna Petkoglo med ett luttrat leende till TT:s utsände, inne på det lokala partihögkvarteret i miljonstaden Nizjnij Novgorod, 40 mil öster om Moskva.

Petkoglo ger inte mycket för den mer västinriktade kandidat som ändå tillåtits ställa upp i valet: 36-åriga tv-programledaren Ksenia Sobtjak.

- Hon är ingen riktig kandidat. Hon finns bara med så att de efteråt kan säga "titta, det är inte fler än 2–3 procent som vill rösta liberalt i Ryssland", hävdar Petkoglo.

"Politisk depression"

Naturligt nog håller inte Sobtjaks lokala kampanjledare med om det.

- Hon är väldigt intressant, väldigt smart, en förstklassig talare. Ju mer folk ser av henne, ju mer intresserade blir de, säger Ilja Nikolajev över en kopp kaffe när TT kommer på besök.

Ilja hade gärna sett ett samarbete med Navalnyj-anhängarna och hoppas att Sobtjaks kandidatur ska få fler att engagera sig.

- Folk behöver komma ut ur den politiska depressionen. Om alla bara sitter hemma kan inget förändras.

Rik kommunist

Utöver Sobtjak och Putin kandiderar bland andra den ständigt närvarande ärkenationalisten Vladimir Zjirinovskij – som den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov brukade kalla för en "politisk clown".

Kommunistpartiet har för sin del fört fram 57-årige kolchosdirektören Pavel Grudinin. Han var tidigare nästan helt okänd för allmänheten, men har snabbt blivit populär, inte minst tack vare Sovjetnostalgi och valtal om rättvisare ekonomi.

Ju mer Grudinin synts i rampljuset, ju hårdare har han samtidigt kritiserats. I förra veckan avslöjade plötsligt Rysslands centrala valkommission att kommunistkandidaten har mångmiljonbelopp på bankkonton i Schweiz som inte redovisats till myndigheterna.

Vill avslöja fler

Liknande avslöjanden skulle Aleksej Navalnyj gärna se fler av – fast i stället riktade mot dem som redan styr Ryssland.

Några träffade han på när hans fall nyligen var uppe i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

- I varenda restaurang såg jag ryska tjänstemän sitta och käka ostron och diskutera vilka hemskheter de skulle berätta om länderna i väst för sina landsmän. Vi behöver fler avslöjanden av korrupta ryska tjänstemän, säger Aleksej Navalnyj till EU-parlamentet i Bryssel.