Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff. Arkivbild.

Lula och Rousseff anklagas för förskingring

Den tidigare brasilianska presidenten Luiz Inácio Lula da Silva och hans efterträdare Dilma Rousseff anklagas formellt för förskingring i miljardklassen.

Lula och Rousseff anklagas av Brasiliens överåklagare för att tillsammans med partikollegor ha bildat en kriminell organisation. Anklagelserna är de senaste i raden i Brasiliens spirande korruptionsskandal.

Överåklagaren, Rodrigo Janot, påstår att åtta medlemmar av Arbetarpartiet, inklusive Lula och Rousseff, begått en rad brott, som kartellbildning, korruption och penningtvätt, med koppling till det statligt ägda oljebolaget Petrobras.

Det är de första formella brottsanklagelserna som riktats mot Rousseff, som stängdes av 2016 efter misstankar om att hon brutit mot budgetlagarna.

I det 230 sidor stora dokumentet som lämnats in till Högsta domstolen anklagas Lula för att leda organisationen.

Lulas advokat säger att lagen missbrukas för att döma den tidigare presidenten. Tidigare i år meddelade Lula att han ämnar ställa upp i presidentvalet nästa år och enligt opinionsmätningarna ligger han bäst till av alla kandidater. Men hans planer på politisk comeback är nu alltså hotade.

En företrädare för Rousseff säger att åklagarmyndigheten inte presenterat några bevis för brottsanklagelserna och uppmanar Högsta domstolen att garantera rätten till att försvara sig mot dem.