Expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva har nu åtalats för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot motsvarande 31,5 miljoner kronor i mutor. Arkivbild.
Expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva har nu åtalats för korruption. Han anklagas för att ha tagit emot motsvarande 31,5 miljoner kronor i mutor. Arkivbild.

Lula åtalad för korruption

ANNONS
|

Det är första gången som Lula har åtalats direkt av federala åklagare för delaktighet i korruption i det statligt drivna oljebolaget.Det rapporterar brasilianska medier under onsdagen.

Anklagelserna mot Lula handlar om penningtvätt. Det gäller delsett sommarhus, men ävenen lyxlägenhet samt dess renoveringar som ska hafungerat som muta.

Enligt utredarna ska lyxlägenheten och renoveringarna av densamma, som uppgår till ett värde av en miljon reais (motsvarande nästan tre miljoner kronor),vara en form av muta tillLula från ett byggföretag. Detta ska sedan ha blivit en del av kartellen av företag som fick kontrakt av oljebolagetPetrobras.

I fallet med sommarhuset är det samma upplägg som misstänks. Dels att han ska ha fått själva byggnaden och sedanska den dessutom ha renoverats. Fast i det fallet är det en annan byggentreprenör som misstänks ligga bakom mutan, även den är en av de största aktörerna inom Petrobraskartallen.

ANNONS

Mutade med lyxlägenhet - fick miljardkontrakt

Mellan 2007 och 2012 ska byggbolaget ha vunnit kontrakt hos Petrobras till ett värde av över 7 miljarder reais. Det motsvarar nästan 20 miljarder kronor.

Lulas fall kommer avgöras av domaren Sergio Moro. Domaren harinlett en kampanj mot korruption som kallas"Operation biltvätt".

Lula förnekar brott

Ex-presidenten svarade genast på anklagelserna via sociala medier. Lula förnekar allt jämt brott.På sin Facebooksida försvarar han sig.

–Den 30 januari 2016 offentliggjorde Luladokument som bevisar att han inte är ägare av någon lägenhet i Guarujá. Lula har endast varit i byggnaden en gång. Då övervägde hansfamilj att köpa fastigheten. Han har aldrig varit dess ägare och han har heller aldrigsovit en endanatt i lägenheten som "Operation biltvätt" försöker knyta till ex-presidenten, skriver Lulas presstalesperson på hans Facebooksida.

Sidan länkar sedan vidare till hans organisations hemsida.Där finns flera dokument som är ämnade att bevisa Lulas oskuld.

Andra åtalet mot Lula

Det är emellertid inte det första åtalet som väcks mot Lula.Han är redan en svarande i ett mål som leds av enfederala domstol i Brasilia. Där är han misstänktför övergrepp i rättssak,efter att han ska ha försökt muta Petrobras tidigare chef till tystnad. Det rapporterar brasilianska tidningen Folha de São Paulo.

Dentidigare oljebolagschefen ären av angivarna i mutskandalen kring Petrobras. Ytterligare sex personer misstänks vara inblandade i det fallet, tillsammans med ex-presidenten.

ANNONS
ANNONS