Många liberianer stod timtals i kö för att få avlägga sin röst i tisdagens val.
Många liberianer stod timtals i kö för att få avlägga sin röst i tisdagens val.

Lugnt när Liberia gick till val

Blir det ett före detta fotbollsproffs, en läskmiljonär eller den sittande vicepresidenten? Oavsett vem som tar över efter Ellen Johnson Sirleaf hoppas många liberianer på en president som kan tackla fattigdom och korruption.

ANNONS
|

Liberianerna gick man ur huse på tisdagen för att välja ett nytt parlament – och inte minst – en ny president.

- Jag tror att valdeltagandet var väldigt högt, konstaterade valkommissonens ordförande Jerome Korkoya på tisdagseftermiddagen.

Korkova bedyrade samtidigt att alla som köat i många timmar kommer att tillåtas rösta.

"Välorganiserat"

Enligt en talesperson för valkommissionen räknar man med att kunna presentera preliminära resultat redan under onsdagen, rapporterar AFP.

ANNONS

- Det har varit mycket fredligt och välorganiserat, säger Joe Pemagbi, en av de många valobservatörer som är på plats i det västafrikanska landet.

Valet av Ellen Johnson Sirleafs efterträdare ses som ett viktigt test för den demokratiska processen i det av inbördeskrig svårt ärrade Liberia. Kampanjen har gått lugnt till och nu återstår det bara för de knappt 2,2 miljoner röstberättigade att säga sitt om vem som ska ta över när den sittande presidentens mandattid löper ut.

I presidentvalets första omgång finns 20 kandidater som vill ta över makten efter den 78-åriga Nobelspristagaren. Bland de favorittippade finns fotbollsikonen George Weah, vicepresident Joseph Boakai, oppositionsveteranen Charles Brumskine och läskmiljonären Alexander Cummings.

Andra omgång

Ingen väntas dock få tillräckligt många röster för att kamma hem segern – utan en andra och avgörande valomgång väntas mellan de två toppkandidaterna om ungefär en månad.

Säkerhetsvakten Otis Wallace har köat sedan klockan fem på morgonen för att lägga sin röst i en av Monrovias vallokaler.

- Jag tror att Weah kan göra en förändring. Jag känner mig marginaliserad av den sittande regeringen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Ellen Johnson Sirleaf har hyllats för sina insatser för fred och stabilitet i Liberia. Men landet är fortfarande ett av de fattigaste i världen och ekonomin drabbades hårt av utbrottet av ebola för några år sedan.

Plus för fred

Därtill klagar många liberianer på utbredd korruption och brist på grundläggande offentlig service.

- För mig står den här regeringen för fred, det är allt. Hon (Johnson Sirleaf) får ett plus för det. Men hon har inte lyckats med att bekämpa korruptionen. Hon har misslyckats med att hantera människor som stulit pengar för att bygga stora hus, säger taxichauffören Timothy Sambulah till nyhetsbyrån Reuters.

Valet gäller även vicepresident och ledamöter till representanthuset. Preliminära resultat väntas inom två dygn.

TT

Fakta: Valet i Liberia

Tisdagen den 10 oktober gick Liberia till president- och parlamentsval. Valet övervakas av den nationella valkommissionen NEC. EU, AU och Ecowas har observatörer på plats.

Liberia skapades av frigivna slavar som repatrierades från USA till Afrika i början av 1800-talet. Det finns många likheter med USA:s politiska system, men också betydande skillnader.

President och vicepresident väljs på sex år. Liberianerna väljer också 73 ledamöter till representanthuset (underhuset), som också sitter i sex år. I år hålls inget val till senaten (överhuset).

Får ingen presidentkandidat mer än 50 procent av rösterna på första försöket kommer de två kandidater som fått flest röster att gå till en andra valomgång. I år finns 20 kandidater som vill ta över efter Ellen Johnson Sirleaf, som har suttit de två mandatperioder som, liksom i USA, är max.

2,1 miljoner människor var registrerade sig för att rösta. Preliminära resultat väntas inom de närmaste dagarna.

Källa: Reuters

Fakta: Ett av världens fattigaste länder

Liberia är ett av världens fattigaste länder. Trots att freden har stärkts rapporteras fortfarande många brott mot mänskliga rättigheter, särskilt mot kvinnor och barn. Nästan hälften av landets befolkning är under 15 år.

Liberia skapades av frigivna slavar som repatrierades från USA till Afrika i början av 1800-talet. Blev självständig republik 1847. De frigivna slavarna och deras ättlingar, americo-liberianerna, blev landets elit och styrde fram till 1980, då maktmonopolet bröts genom en militärkupp. Läget förvärrades ytterligare då krigsherren Charles Taylor, sedermera president, försökte återställa americo-liberianernas maktmonopol genom ett uppror och utlöste ett blodigt inbördeskrig.

Konflikten eskalerade under 90-talet. Minst 150000 människor dödades, fler än 600000 drevs på flykt och uppemot en miljon blev hemlösa. Massmord och våldtäkter var vanliga. Barn tvångsrekryterades till att bli soldater och tvingades begå grymma brott under drogpåverkan.

Flera fredsavtal slöts men först 2003 väcktes hoppet om en mer varaktig fred.

2005 fick landet sin första demokratiskt valda president, Ellen Johnson Sirleaf.

Källa: Sida, Nationalencyklopedin

ANNONS