Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dödstalen kopplat till utsläpp från industriprocesser ökar. Bild: Michael Sohn
Dödstalen kopplat till utsläpp från industriprocesser ökar. Bild: Michael Sohn

Luftföroreningar dödar miljontals per år och antalet ökar

Luftföroreningar dödar uppskattningsvis nio miljoner människor per år, visar en ny studie. Befolkningen är hårdast drabbad i afrikanska länder, rapporterar Reuters.

Mellan 2015 och 2019 har antalet dödsfall relaterat till luftföroreningar ökat med sju procent, visar den nya studien som är pågående vid University of Washington.

En tidigare version av studien från 2017 har visat att dödstalet från föroreningar beräknas vara runt nio miljoner per år. Det gör det jämförbart med antalet dödsfall på grund av rökning. Som jämförelse har också covid-19 skördat 6,7 miljoner dödsoffer sedan pandemin startade.

”Kokas långsamt”

Den nya studien fokuserar mer specifikt på orsakerna till förgiftningen. Man har sållat bort traditionella orsaker såsom rökning inomhus och avloppsvatten. I stället har man tittat på föroreningar från industriella processer och giftiga kemikalier.

– Vi sitter i grytan och kokas långsamt. Men till skillnad från klimatförändringar, malaria och HIV har vi inte gett föroreningar mycket uppmärksamhet, säger Richard Fuller, medförfattare till studien och chef över den globala ideella verksamheten Pure Earth.

Resultatet visar att de moderna orsakerna såsom utsläpp från fossila bränslen, tungmetaller och kemikalier ökar lavinartat. Sedan år 2000 har det ökat med 66 procent, uppger medförfattaren Rachael Kupka som är vd för den New York-baserade Global Alliance on Health and Pollution.

Länderna med högst dödstal kopplat till förorening

1. Tchad

2. Centralafrikanska republiken

3. Niger

4. Salomonöarna

5. Somalia

6. Sydafrika

7. Nordkorea

8. Lesotho

9. Bulgarien

10. Burkina Faso

Källa: Reuters.

LÄS OCKSÅ: Dålig luft – ett problem för nästan alla

LÄS OCKSÅ: Här hittar du Göteborgs renaste och smutsigaste luft

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.