Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Louvrens utställningshallar evakueras

Katastroftillstånd kommer att utlysas i Frankrike efter översvämningarna som hittills krävt minst 14 människoliv i Europa. I Paris har vattennivåerna i floden Seine stigit mer än sex meter. Översvämningen har tvingat Louvren att stänga.

Det är det högsta vattenståndet i floden Seine på mer än 30 år, men fortfarande en bra bit från de katastrofala översvämningarna 1910, då floden steg 8,62 meter.

Konstmuseerna Louvren och Musée d'Orsay håller stängt och har flyttat värdefulla samlingar högre upp i byggnaderna. 

Louvren är världens mest besökta museum och floden Seine rinner bredvid museumet. Bland konstverken som nu evakueras från utställningshallarna hör da Vincis berömda målning Mona Lisa. 

Parisborna uppmanas att hålla sig borta från floden som översvämmats på flera ställen. Vattennivån har stigit sex meter över normal nivå, men myndigheterna räknar med att den kan stiga till maximalt 6,5 meter, för att sedan sjunka efter helgen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

- Jag har aldrig sett något liknande i Paris. Och det här är nog bara början, det sägs att det ska bli värre och värre de närmaste dagarna, säger den 48-åriga kocken Assam El Mrabet till TT.

Omkring 100 000 svenskar väntas till Frankrike i samband med fotbolls-EM som drar i gång om en vecka. Flera matcher ska spelas på Paris Saint Germains hemmaarena Parc des Princes i Paris. 

Svenska ambassaden i Paris uppmanar svenskar att följa läget på deras och berörda myndigheters webbplatser samt hålla ett öga på väderleksrapporter och varningar. Men pressrådet Sara Keusen tycker inte att en planerad resa till den franska huvudstaden behöver ställas in.

- Nej, man behöver inte stanna hemma, även om det vädermässigt kanske verkar vara mer lämpligt att vara i Stockholm än här. Än så länge är Paris nästan fullt fungerande. Några museer är stängda och man kan inte gå vid kajen vid Seine, men förhoppningsvis stannar det vid det.

Översvämningarna har dock ställt till problem för en utställning som Sverige skulle delta i inför fotbollsfesten. Bland annat skulle en ispaviljong byggas upp på kajen som nu står under vatten.

- Den skulle ha installerats i dag, så för vår del är det oerhört olyckligt, konstaterar Keusen.

Det är inte bara Paris som drababts av översvämningar. Minst 14 personer har omkommit i översvämningarna som orsakat stor förödelse i Europa, enligt AFP. Tio personer har dött i Tyskland och två i Rumänien. I Belgien omkom en biodlare som försökte skydda sina bikupor från översvämningarna och en man till häst omkom när han sveptes bort av vattenmassorna i Evry-Gregy-sur-Yerre, sydost om Paris, i torsdags.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.