Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lottar ut hagelgevär – ska få folk att vaccinera sig

Den amerikanska delstaten West Virginia har problem med att få invånarna att vaccinera sig.
Därför har man startat ett lotteri för de som tar sin första dos. I potten ligger en miljon dollar, utbildningsstipendier, och hagelgevär, skriver Business Insider.
– Du kan vinna något helt fenomenalt, säger delstatens guvernör Jim Justice.

Vapnen, fem jaktgevär och fem hagelgevär, tillhör bara några av de många priser som kommer lottas ut i delstaten för att uppmuntra människor att ta vaccinet. Utlottningen sker den 20 juni.

Delstaten delar också ut ett pris på en miljon dollar, motsvarande 8,3 miljoner kronor. Även utbildningsstipendier till personer mellan 12 och 25 år ligger i potten.

LÄS MER: Här erbjuds gratis öl – till de som vaccinerar sig

Initiativet tillkännagavs av guvernören Jim Justice i tisdags. För att vara med i lotteriet behöver man ta sin första vaccindos. Invånare som redan har fått sitt vaccin har också chans till priserna.

– Du kan vinna något helt fenomenalt, sa guvernör Justice.

Trögt med vaccineringen i West Virginia

West Virginia-borna tillhör de mest vaccinskeptiska i USA. En opinionsundersökning från april, gjord av Morning Consult, visade att 28 procent av delstatens invånare var ovilliga att vaccinera sig mot coronaviruset.

Enligt New York Times är runt 41 procent av amerikanerna fullvaccinerade, men bara 34 procent av invånarna i West Virginia.

LÄS MER: Polen lottar ut pengar till vaccinerade

Delstaten, med 1,8 miljoner invånare, har drygt 160 000 smittofall och 2 800 dödsfall i covid-19, enligt Johns Hopkinsuniversitetet.

West Virginia är inte ensamma om att ta till okonventionella åtgärder för att få folk att ta vaccinet. Invånare i delstaten New Jersey kunde tidigare i vår njuta av en gratis öl som tack för att de tagit sin första spruta. I staden New Orleans bjöds nyvaccinerade på kräftor och i Memphis hade människor chansen att vinna en ny bil, för att nämna några exempel.

Och i Ohio vann 22-åriga Abbigail Bugenske förra veckan en miljon dollar i delstatens vaccinlotteri.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.