Make-up-artisten Malin Coleman, som växte upp i Göteborg, har jobbat i London sedan 20-årsåldern och är orolig för konsekvenserna av brexit
Make-up-artisten Malin Coleman, som växte upp i Göteborg, har jobbat i London sedan 20-årsåldern och är orolig för konsekvenserna av brexit

Londonsvensk: Kör strutstekniken om brexit

Britternas EU-utträde sprider oro bland de drygt 100 000 svenskarna i Storbritannien.

ANNONS
|

Mycket av osäkerheten bottnar i att det är så svårt att se hur brexit ska sluta och vilka konsekvenser det får för svenskar i Storbritannien.

- Som det ser ut nu har jag ingen aning om vad som kommer att gälla, säger Malin Coleman.

Inga raka svar

Hon flyttade till London i 20-årsåldern, för att utbilda sig till make-up-artist. I dag bor hon i en av den brittiska huvudstadens förorter med sina två barn, som är både svenska och brittiska medborgare.

ANNONS

- Jag är absolut orolig och måste kanske gå igenom en registreringsprocess, även om jag har varit här så länge. Det kanske krävs arbetsvisum. Ingen vet, säger hon.

- Jag har ju fött två barn här. Så jag känner någonstans att de inte kan slänga ut mig om mina barn är kvar.

Coleman har varit i kontakt med svenska ambassaden, men har inte kunnat få några raka svar. I övrigt har hon inte gjort någonting för att förbereda sig.

- Mitt ex tycker att jag ska skaffa brittiskt medborgarskap. Men det tar sex månader och då blir jag av med mitt pass under processen och jag behöver det för mitt jobb, säger hon.

ANNONS

- Så jag kör strutstekniken hela vägen. Det har funkat hittills.

"Ganska sorgligt"

Den Londonbaserade inredningsarkitekten och bloggaren Annmarie Sjunnesson, 43, brottas med samma frågeställningar. För henne är det brittiskt medborgarskap eller flytt hem till Skåne som gäller.

- Det är ganska sorgligt, säger hon om situationen som uppstått.

När hon flyttade till London för att starta ett inredningsföretag med sin syster för elva år sedan såg hon sig som EU-medborgare. Men i skuggan av brexitprocessen har tanken på att flytta hem till Skåne börjat ta form.

- Ja, så är det. Och så har jag aldrig tänkt innan. Det måste ha med brexit att göra, säger Sjunnesson.

ANNONS

- Förr kände jag att jag var en av alla EU-medborgare här. Nu har jag börjat känna mig mer som svensk, men att jag bor i Storbritannien. Så tänkte jag inte förut.

Kan leda till drastiska beslut

I grunden är hon optimistisk och räknar med att det kommer lösa sig. Men oron har vuxit under hösten och tilltagit inför parlamentsomröstningen om utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Många räknar med att ett nej till avtalet kan leda till drastiska brittiska beslut om att tvärt bryta banden med EU. Då skulle Storbritannien bli som vilket tredje land som helst gentemot EU-länder som Sverige.

- Allt detta har väckt tankar hos mig om att jag kanske inte ska bo här i all framtid, säger Sjunnesson.

För att kunna bestämma sig för medborgarskap eller Skåne vill hon dock ha mer information. Just nu bedömer hon sannolikheten som 50-50.

ANNONS

"Lite obehagligt också"

Hon tvekar om att söka medborgarskap då det är osäkert om hon kan räkna med att få det och då hon känner sig förnedrad och ifrågasatt av processen efter elva år i Storbritannien. Dessutom förknippar hon ansökan med ett omfattande byråkratiskt krångel.

I vardagen känner Sjunnesson fortfarande att hon är väl behandlad. Hon umgås nära med många britter, som både är för och emot brexit. Fast risken att hon missgynnas är reell.

- Vad skulle hända om jag skulle söka ett jobb och jag har exakt samma erfarenhet som en brittisk konkurrent? Då kommer arbetsgivaren naturligtvis välja britten, då det är mer osäkert när det gäller mig och mitt uppehållstillstånd. Sånt kan jag tycka är lite obehagligt också.

London, TT:s utsände

Fakta: Höjd nota för brittiskt medborgarskap

Storbritannien har sedan folkomröstningen 2016 höjt avgiften för att ansöka om brittiskt medborgarskap till 1330 pund (motsvarande drygt 15000 kronor). För barn födda i Storbritannien är avgiften något lägre.

För att få ansökan godkänd krävs att en rad villkor uppfylls:

  1. Du ska ha tagit dig in i landet lagligt och inte brutit mot några visumregler vad gäller bosättning.
  2. Du ska sedan ha bott i landet i minst fem år utan att ha lämnat landet i mer än sammanlagt 450 dagar.
  3. Du ska ha under det sista året du bott i landet inte ha varit utanför Storbritannien i mer än 90 dagar.
  4. Du ska vara 18 år och vid dina sinnens fulla bruk, det vill säga inte vara under förmyndarskap eller dylikt.
  5. Du ska ha intentionen att fortsatt bo i Storbritannien.
  6. Du ska kunna kommunicera på något brittiskt språk, normalt engelska, och ha kunskap om den brittiska livsstilen.
  7. Du ska också vara av "god karaktär", vilket i princip sätter stopp för grovt kriminella att bli brittiska medborgare.
  8. Du ska klara ett brittiskt medborgarskapstest eller skriva in dig på ett undervisningsprogram i engelska och engelsk samhällskunskap. Dessa tester eller kurser måste vara avklarade för att en ansökan ska kunna godkännas.

Källor: Gov.uk, Aboutimmigration.co.uk

ANNONS