Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Taylor
Bild: Jessica Taylor

London röstar om brexit utan avtal

En omröstning om att lämna EU utan avtal är kvällens steg på den brittiska brexittrappan. Vi rapporterar direkt.

Trots två kraftiga nederlag för sitt utträdelseavtal ger May ännu inte upp kampen.

– Den här regeringen kommer att fortsätta arbeta för ett utträde ur EU, men med ett bra avtal, fastslår hon i dagens frågestund i underhuset.

Hennes heshet från i går har samtidigt blivit ännu ett snäpp värre, vilket får henne att skämta om att hon fått träning i teckenspråk av sin biståndsminister.

– Jag har kanske ingen egen röst i dag, men jag förstår folkets röst. Och det är att folk vill lämna EU, få slut på den fria rörligheten, ha vår egen handelspolitik och se att lagarna skrivs i det här landet. Det är vad avtalet medför, säger May.

Hennes egen finansminister, Philip Hammond, ger flankstöd när han strax därefter presenterar sin vårbudget.

– Gårdagens röst lägger ett moln av osäkerhet över vår ekonomi. I kväll har vi ett val: vi kan göra oss av med det hot om ett omedelbart utträde utan avtal som hänger över vår ekonomi, säger Hammond.

Röstar i kväll

Men det blir också något av pekpinne till May när Hammond sedan manar ledamöterna att börja arbeta sig ur det nuvarande läget.

– Alla har vi en högtidlig plikt under kommande dagar och veckor att lägga våra skiljaktigheter åt sidan och söka en kompromiss som det här huset kan enas om i nationens intresse, säger finansministern.

Premiärminister May kommer i kväll att rösta för regeringens förslag i kvällens omröstning om synen på att lämna EU utan avtal.

Sättet som regeringen lagt fram förslaget får dock kritik.

I stället för att säga rakt ja eller nej till ett avtalslöst utträde har May vänt på frågan. Ledamöterna ska ta ställning till om de säger ja eller nej till att avvisa ett avtalslöst utträde – samtidigt som texten också noterar att ett avtalslöst utträde fortsättningsvis är det som kommer att ske om inte parterna är överens.

Fel, tycker många av de som absolut inte vill ha ett no deal-läge och nu anser sig lurade på ett uteslutande av det.

Fel, tycker också många som vill ha en no deal, men som nu ser det som ännu svårare att vinna i kväll.

Risk för avhopp

Det skapar samtidigt grogrund för nya avhopp från regeringen.

May har lovat sina ministrar att de ska få rösta fritt i själva huvudfrågan i kväll. Men om de också ska få göra det kring de två ändringsförslag som förs fram är en annan sak.

Det ena går ut på att helt utesluta ett avtalslöst läge. Beordrar May sina ministrar att rösta emot det riskerar mer EU-vänliga ministrar att hoppa av.

Det andra är att sikta på en variant av den så kallade Malthouse-planen, som går ut på att skippa det nuvarande utträdelseavtalet, lämna EU precis före EU-valet, men sedan leva i ett sorts övergångsläge i max 2,5 år under tiden som en framtida relation diskuteras med EU. I det här fallet uppges dock May tillåta en fri röst, rapporterar bland andra tv-kanalen Sky.

Kruxet med Malthouse-planen, döpt efter bostadsminister Kit Malthouse, är samtidigt att det är högst tveksamt om EU kan acceptera den.

– EU har sagt klart ut att det inte kan bli någon övergångsperiod utan utträdelseavtalet, säger exempelvis Theresa May själv i parlamentet.

Ny röst i morgon?

Om parlamentet i kväll röstar nej till att avvisa ett avtalslöst läge har Theresa May lovat att det ska bli regeringens politik under de få veckor som nu återstår till det planerade brexitdatumet den 29 mars.

Annars väntas ännu en omröstning redan i morgon, om huruvida ledamöterna vill att Storbritannien ska be EU om förlängd förhandlingstid.

Hur övriga EU-länder kommer att ställa sig till det är dock inte givet. Få är intresserade av att dra ut på den nuvarande trätan i det brittiska parlamentet om det inte finns en klar plan för vad som ska göras. En väldigt kort eller väldigt lång förlängning är snarare vad rest-EU väntas föredra.

Theresa May är för sin del för hes för att själv delta i eftermiddagens och kvällens debatt. I stället förs hennes talan av miljöminister Michael Gove – som inleder med att hylla sin chef.

– Hon har kanske tillfälligt tappat rösten – men vad hon aldrig tappat och heller aldrig kommer att tappa är omtanken om nationens intresse, säger Gove i underhuset.

Fakta: Omröstningarna om brexit

En hel serie parlamentsomröstningar om brexit är inplanerade de närmaste dagarna i det brittiska underhuset:

• Tisdag: ny omröstning om utträdelseavtalet med EU, förlorad med 242 röster mot 391.

• Onsdag: omröstning om att lämna EU utan avtal den 29 mars.

• Torsdag (om inte ett avtalslöst utträde har avvisats): omröstning om att be EU om förlängd förhandlingstid.

Fakta: Utträdelseavtalet

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och -tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.