Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Förespråkare för skotsk självständighet demonstrerar utanför det skotska parlamentet inför tisdagens omröstning.

London nobbar ny skotsk folkomröstning

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har fått grönt ljus från det skotska parlamentet att begära en ny folkomröstning om självständighet. Men svaret från den brittiska regeringen är bryskt nej.

Det skotska parlamentet röstade som väntat ja till att hålla en ny folkomröstning om ja eller nej till självständighet från Storbritannien. Den ska hållas någon gång mellan hösten 2018 och våren 2019. Förslaget antogs med röstsiffrorna 69–59.

Beslutet innebär att Nicola Sturgeon får befogenhet att till den brittiska regeringen lämna in en formell begäran. Svaret från London kom snabbt: Det vore inte rätt mot det skotska folket att be dem fatta ett avgörande beslut om självständighet utan att ha nödvändig information om Storbritanniens framtida relation till EU, heter det i ett regeringsuttalande.

I den förra omröstningen 2014 röstade 55 procent av skottarna för att stanna i unionen medan 45 procent ville lämna. Nicola Sturgeon hävdar att det brittiska beslutet att lämna EU har ändrat förutsättningarna.

- Skottland, precis som resten av Storbritannien, står vid ett vägskäl. När artikel 50 i Lissabonfördraget utlöses i morgon blir förändring oundviklig i vårt land. Det påverkar handel, investeringar och levnadsstandard, och gör avtryck på hela det samhälle vi lever i, sade Sturgeon i debatten inför voteringen i parlamentet i Edinburgh.

Premiärminister Theresa May har sagt att tiden inte är mogen för en ny skotsk folkomröstning, och att hennes fokus nu ligger på att få till ett bra brexit-avtal med EU.