Premiärminister Boris Johnson förbereder sig för veckans frågestund i parlamentets underhus.
Premiärminister Boris Johnson förbereder sig för veckans frågestund i parlamentets underhus. Bild: Frank Augstein/AP/TT

London får vänta på brexitbesked från EU

Storbritannien får vänta på besked om förlängd förhandlingstid från EU några dagar till. Men i princip alla EU-länder uppges stå bakom ett uppskov tills processen i London är klar.

ANNONS

Ambassadörer från de 27 övriga EU-länderna diskuterade en förlängning vid ett möte men något formellt beslut fattades inte under onsdagen. Diskussionen fortsätter vid ett nytt möte på fredag rapporterar Reuters, och på onsdagskvällen meddelade den brittiske premiärministern Boris Johnson att han ställer in ett planerat kommittémöte i parlamentet dagen därpå.

Enligt Reuters källor är det troligt att Boris Johnson får förlängd förhandlingstid fram till den 31 januari.

– Alla var överens om behovet av en förlängd tid för att undvika en avtalslös brexit. Hur lång tid diskuteras fortfarande, säger en källa till nyhetsbyrån AFP.

Stöd från Irland

Om medlemsländerna trots allt inte kan komma överens kan ett extra EU-toppmöte hållas på måndag, men flera källor säger att målet är fatta ett beslut på lägre nivå redan denna vecka.

ANNONS

Den irländske premiärministern Leo Varadkar talade i telefon med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på onsdagsmorgonen och gav då stöd för en förlängning till slutet av januari – precis som det står i den ansökan som Storbritannien lämnat in.

"De noterade att det fortsatt kommer att vara möjligt för Storbritannien att lämna före den 31 januari 2020 om utträdesavtalet har ratificerats före det", heter det i ett uttalande från den irländska premiärministerns kansli.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inne på samma linje.

– Det viktigaste är att vi får ett ordnat utträde. När det nu finns en process i deras parlament, låt oss då ge dem en chans att fullfölja det, säger Löfven till TT.

– Jag hör att några ledare, eller någon i alla fall, är tveksam till att ge så lång tid. För mig är inte datumet det viktigaste, är det nu så att de har en process igång som kan leda dem i mål så är det ju bättre, säger Löfven.

Resultatlöst möte

I London sitter samtidigt både regering och opposition och väntar på besked. Labourledaren Jeremy Corbyn erbjöd sig i tisdags att samarbeta om tidsplanen för behandlingen av brexitlagstiftningen, sedan premiärminister Boris Johnsons förslag om en snabbhantering röstats ned i underhuset.

ANNONS

Corbyn och Johnson har efteråt också träffats – men utan att uppenbarligen komma särskilt långt.

"Labour ville diskutera en annan tidtabell, regeringen vill veta vad Labour skulle göra om den inte blir någon förlängning. Låter som om ingendera sidan fick ut särskilt mycket", skriver BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg på Twitter.

Lite senare bjöd dessutom Johnsons frågestund i parlamentet på sedvanligt hätska ordalag mellan premiärministern och oppositionsledaren.

Väntar på EU

Den brittiska regeringen vill gärna ha så kort förlängning som möjligt från EU, för att snabbt driva igenom den brexitlagstiftning som nu tillfälligt pausats.

– Vi väntar på deras reaktion. Jag anser fortfarande att det vore det bästa för det här landet och demokratin att få brexit genomfört den 31 oktober, säger premiärministern i underhuset.

Ett alternativ är annars att först driva igenom ett nyval – ett förslag som Johnson upprepade under sin frågestund på onsdagen, som svar på kritik från Ian Blackford, gruppledare för Skotska nationalistpartiet (SNP).

– Om han verkligen har något emot det här avtalet så föreslår jag att han ger sitt stöd för ett nyval, säger Johnson.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT

Storbritannien folkomröstade om att lämna EU den 23 juni 2016, men lämnade inte in sitt formella utträdesmeddelande förrän den 29 mars 2017. Då inleddes den förhandlingsprocess som i enlighet med EU:s Lissabonfördrag möjliggjorde ett brittiskt utträde från och med den 29 mars 2019 – oavsett om förhandlingar skulle vara klara eller inte.

Sedan det utträdesavtal som dåvarande premiärministern Theresa May förhandlat fram blivit nedröstat två gånger i det brittiska underhuset bad Storbritannien i mitten av en mars om en förlängning till den 30 juni. Övriga EU svarade den 21 mars med att förlänga till den 22 maj, med villkoret att underhuset senast i slutet av mars skulle ha godkänt avtalet.

Mays avtal blev emellertid nedröstat en tredje gång den 29 mars, varpå premiärministern återigen bad om en förlängning till den 30 juni. Då svarade övriga EU den 10 april med att förlänga till den 31 oktober – med löfte om att tillåta ett tidigare utträde om ett avtal dessförinnan godkänts i London.

Sedan May efterträtts av Boris Johnson har ett ändrat avtal förhandlats fram. Ett första försök att få det godkänt blev dock uppskjutet den 19 oktober, varpå Johnson tvingats be om en förlängning till den 31 januari 2020. Övriga EU har ännu inte svarat på det.

ANNONS