Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

llska på Sicilien efter båtkatastrof

Räddningspersonal i Catania vittnar om skräcken hos de överlevande efter Medelhavets hittills största båtkatastrof: De är chockade, men vid liv. I det sicilianska samhället sjuder vreden över att EU lämnar tusentals människor att dö i havet.

Leende turister i keps och kakishorts strosar i solskenet och fotograferar båtar. De är till synes lyckligt ovetande om att det under natten var hundratals människor på plats här i Catanias hamn för att ta emot 28 överlevande efter den senaste stora flyktingkatastrofen. 800 beräknas ha dött i vågorna.

De flesta omkomna, bland dem samtliga kvinnor och barn ombord, var inlåsta nere i lastrummen. När båten kantrade drogs de med ned i djupet.

Överlevande vittnar om att de fortfarande hör skriken från de instängda, enligt tidningen Corriere della Sera.

Ljus i ögonen

I dag är allt stilla. Men Enrico Vitello, en ung italiensk sjukskötare som är frivillig vid Malteserorden och deltog i räddningsarbetet, är fortfarande skakad.

-Jag kommer aldrig att glömma det jag såg på havet, säger han.

Vitello kom fram till katastrofplatsen mellan Libyen och den italienska ön Lampedusa med kustbevakningens båt Gregoretti tidigt i söndags. Han och kollegan Giuseppe Pamilla gav sig ut i gummibåtar. Först såg de bara lik i det mörka vattnet. Men snart hördes desperata skrik i fjärran. En man som verkade död och låg i vattnet med uppspärrade ögon drogs upp i båten.

-När jag räckte ut min hand tog mannen den och började gråta. De överlevande hade ett slags ljus i ögonen, ett hopp om liv. Jag kommer aldrig att glömma deras blickar, säger Enrico Vitello.

Nu har de överlevande förts till en flyktingsluss i Catania. De ska förhöras av polis om olyckan.

Ingen glädje

-När överlevande kommer hit är det ofta med något slags glädje över att de har kommit fram, men flyktingarna i går var uppenbart märkta av den tragedi de gått igenom, säger ordföranden för italienska Röda Korset, Francesco Rocca.

Enligt Rocca har man ännu inte kunnat intervjua de överlevande om deras erfarenheter. Men till Röda Korsets räddningsarbetare ska de ha sagt: "Ni förstår inte vad vi har genomlevt i Libyen".

Italiensk vrede

Vreden över flyktingkatastroferna växer i Italien. Krönikören Pierluigi Battista skriver i Corriere della Sera att situationen är en moralisk kollaps. Nästa stora olycka innebär slutet på all trovärdighet för EU, biter han av.

I Catania är de flesta överens: "Var håller EU hus?", är frågan på allas läppar.

-Det är som en apokalyps. Ingen gör något, alla bara pratar. Och det här har pågått i flera år, även om läget förvärrats, säger Rosanna Contessa som arbetar på ett hotell vid hamnen.

Visserligen är det inte många turister som pratar om katastrofen, berättar hon. Men situationen påverkar livet här på ett psykologiskt plan, dödsfallen äter sig in i medvetandet.

-Och där något så hemskt händer gör det något även med platsen. Den solkas, säger hon.

Enligt vice borgmästaren Marco Consoli är sicilianarna ett gästfritt folk, men han poängterar att Catania är en liten stad med 320 000 invånare som på två har tagit emot 20 000 flyktingar. Precis som de flesta andra Catania-bor säger han att situationen nu förvärras alltmer. Han tycker att EU verkar vara totalt ointresserat av frågan.

-Det här berör inte bara Catania, det borde engagera hela EU. Om inte EU genast hittar en lösning kommer man att ha tusentals och åter tusentals liv på sitt samvete, säger Marco Consoli till TT.

Kustbevakningens fartyg ligger kvar vid kajen i Catania, redo att åka iväg igen.

-Det kan vara nu eller om tio dagar, säger en besättningsmedlem bistert.