Ljummet mottagande i Tel Aviv för den blivande regeringen

TEL AVIV. En spretig koalition är på väg att ersätta Benjamin Netanyahus högerblock. Men den blivande regeringen får ett ljummet mottagande – inte ens svurna motståndare till Netanyahu är entusiastiska.

ANNONS
|

Åtta partier med en enda gemensam nämnare – de vill få bort premiärminister Benjamin Netanyahu – är på väg mot ett historiskt maktskifte i Israel. Detta om den nya koalitionen klarar alla hinder på upploppet och verkligen kan tillträda.

Den består av partier från yttersta högern till yttersta vänstern med stöd utifrån av ett arabiskt islamistparti, också det en historisk nyhet i Israel.

Koalitionen har bara stöd av 61 av de 120 mandaten i parlamentet, knesset, och inte ens den minimala majoriteten är säker. Den förutsätter att alla ledamöter står emot massiva påtryckningar och verkligen röstar för den nya regeringen.

ANNONS

Entusiasmen för de nya makthavarna är måttlig. Naturligtvis bland Netanyahus anhängare, men också bland hans motståndare. Det visar reaktionerna hos människor GP träffar i Jaffa, den sydligaste delen av Tel Avivs kommun där det bor både judar och araber.

– Jag är försiktigt optimistisk. Bara att Netanyahu försvinner är en stor lättnad, han är korrumperad och arrogant. Men jag tror inte att den nya regeringen kommer att hålla, säger Sarah Mann, 53, förlagsredaktör.

Sarah Mann
Sarah Mann Bild: Arne Lapidus

– Den nya regeringen kan bli ännu mer högerinriktad än Netanyahus. Så att sparka ut honom kan vara ett tveeggat svärd, säger hon.

LÄS MER:Bennett premiärminister – Netanyahu får lämna

Försöker klamra sig fast vid makten

Det kan ta tolv dagar eller mer innan regeringens svärs in. Under den tiden mobiliserar Netanyahu alla krafter för att locka till sig avhoppare, särskilt från dess högerpartier. För att på så sätt klamra sig fast vid makten som han annars riskerar att mista efter tolv år som premiärminister.

Det finns ingen ledare som kan mäta sig med honom.

Därför väntas ytterligare turbulenta dagar i Israels politik efter den dramatiska onsdagskvällen då de åtta koalitionspartierna förhandlade nästan ända fram till deadline vid midnatt. Först då kunde oppositionsledaren Yair Lapid meddela att han lyckats – strax innan hans mandatperiod som regeringsbildare gick ut.

Naftali Bennett, 49, ledare för det lilla högerpartiet Yamina (högerut) kommer att starta som premiärminister och sedan avlösas av Yair Lapid, 57, efter två år. Om regeringen håller så länge. Det kallas ”rotation”, en israelisk politisk uppfinning som prövats tidigare med blandad framgång – och var nödvändig för att få ihop en koalition.

ANNONS

– Den nya regeringen är farlig för landet. Med vänstern blir säkerheten usel, alla eftergifter till araberna slutar illa. Vänstern struntar också i de fattiga här i Jaffa, de är bara för de rika i norra Tel Aviv, säger Eli Ashkenasi, 38, arbetslös.

Eli Ashkenasi
Eli Ashkenasi Bild: Arne Lapidus

– Också som högerman tycker jag att Netanyahu har gjort sitt. Men det finns ingen ledare som kan mäta sig med honom, varken till höger eller vänster. Fanns det någon annan skulle jag rösta på honom, säger han.

LÄS MER:Netanyahu varnar för "vänsterregering"

Stödet vacklar redan

Redan på torsdagen började stödet för den nya koalitionen vackla hos en ledamot i högerpartiet Yamina. Det kan räcka för att hela bygget ska rasa.

Netanyahu och hans anhängare sätter hård press på enskilda ledamöter, särskilt i koalitionens högerpartier. Högljudda demonstrationer äger rum utanför deras hem, de utsätts för hot och hat och demonstranter skriker ”förrädare” i megafon.

I denna uppjagade atmosfär kan en eller flera hoppa av. I så fall kan Israel på nytt hamna i politiskt dödläge och gå mot ett femte val på drygt två år, medan Netanyahu sitter kvar som ledare för en övergångsregering. Det är ett scenario han hoppas på efter att ha drivit fram fyra val utan att nå egen majoritet.

Vi behöver förändring, det räcker med Netanyahu nu.

”Alla knessetledamöter som valdes med högerns röster måste motsätta sig den här farliga vänsterregeringen”, twittrade Netanyahu på torsdagen i en första kommentar till den nya koalitionen. Han har också tidigare kallat den ”en farlig vänsterregering” som inte kan försvara landet mot Iran, Hizbollah och Hamas.

ANNONS

LÄS MER:Expert: Lång väg tills regeringen svärs in

Fick igenom flera krav

Det lilla arabiska islamistpartiet Ra’am, lett av Mansour Abbas, ger med sina fyra mandat majoritet till Bennetts och Lapids regering. För sitt stöd ställer partiet långtgående krav på bland annat statliga pengar till ekonomisk utveckling i den arabiska sektorn samt på lagstiftning som gör det lättare att få bygglov i den sektorn.

Många israeliska araber, alltså palestinier med israeliskt medborgarskap, hoppas på dessa reformer – och på att partiets medverkan i koalitionen ska leda till fördjupat samarbete mellan judar och araber. Drygt 20 procent av Israels nio miljoner invånare är araber.

– Vi behöver förändring, det räcker med Netanyahu nu. Han är en skådespelare och lögnare, många människor tillber honom. Jag hoppas att den nya regeringen lyckas, säger israelisk-arabiska Heba Haj, 27, apoteksanställd.

Heba Haj
Heba Haj Bild: Arne Lapidus

– Jag hoppas att Mansour Abbas och hans parti lyckas. Både med att skapa fred och samförstånd och med att få större satsningar på den arabiska sektorn, säger hon.

Också Sami Hamdan, 69, pensionerad chaufför och israelisk arab som bor i Jaffa, är inne på samma linje.

– Mansour Abbas kan lyckas om han får tillräcklig styrka. Men om han börjar ge efter i frågor där vi har rätt är det som att vi inte gjort något. Jag är optimist, hoppas han lyckas, säger han och fortsätter:

ANNONS
Sami Hamdan
Sami Hamdan Bild: Arne Lapidus

– Jag har vuxit upp i Jaffa tillsammans med judar och araber, jag har vänner överallt. Men vi måste ha en förändring. Netanyahu struntar i araberna, vi förtjänar inte det.

En brokig skara

Naftali Bennett, tidigare bland annat försvarsminister under Netanyahu, står nära bosättarrörelsen och är mot alla eftergifter till palestinierna om och när en fredsprocess skulle komma i gång igen. Den tillträdande regeringen innehåller ytterligare två högerpartier med liknande inställning. Samtidigt ingår mittenpartier, socialdemokrater och vänstersocialister som förespråkar kompromiss och nya fredssamtal.

Dessa ideologiska motsättningar innebär att någon ny kraftfull politik inte är att vänta vare sig i utrikes- eller inrikesfrågor. Det enda som förenar koalitionspartierna är deras motvilja mot Netanyahu, 71, som suttit vid makten sammanlagt 15 år, också tre år på 1990-talet – mer än någon annan israelisk premiärminister.

De ser honom som maktfullkomlig, splittrande och korrumperad samtidigt som stora delar av folket hyllar honom. Netanyahu är åtalad på tre punkter för bland annat mutbrott och rättegången mot honom pågår just nu.

Arne Lapidus är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare.
Arne Lapidus är Göteborgs-Postens mångårige medarbetare i Tel Aviv. Han bevakar både Israel och de palestinska områdena för tidningens läsare. Bild: Privat
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS