Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Arkivbild.
Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Arkivbild. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Livstid för krigsherre efter massmord

ANNONS

Den tidigare krigsherren Amade Oueremi från Elfenbenskusten har dömts till livstids fängelse av Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag. Oueremi dömdes för en massaker som varade i två dagar i slutet av mars 2011.

Oueremi anklagades på 24 åtalspunkter, bland annat mord och våldtäkt. Den 57-årige Oueremi förnekar inte att massakern ägde rum, men hävdar att han inte bar ensamt ansvar för den.

I rättegången vittnade Röda Korset om att 817 personer mördades under en dag, medan FN beräknar dödstalet till omkring 300.

Massakern utfördes i Duekoue, ett centrum för kakaoindustrin, under inbördeskriget som utbröt sedan president Laurent Gbagbo vägrade lämna över makten till Alassane Ouattara efter ett presidentval som han förlorat.

ANNONS

– Vi stred mot (stridande från) Liberia och milis som stöttade Gbagbo – de spred terror i området. De dödade oss och vi dödade dem, sade Oueremi.

Inbördeskriget varade i omkring en månad och krävde minst 3 000 dödsoffer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS