Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fethullah Gülen och hans rörelse anklagas för att ha organiserat det misslyckade kuppförsöket. Arkivbild.

Livstid för 151 misstänkta kuppmakare

En turkisk domstol har dömt 151 personer till livstids fängelse för att ha deltagit i det misslyckade kuppförsöket i landet för tre år sedan. Bland de dömda finns flera före detta höga militärer. Ytterligare 27 personer dömdes till 20 års fängelse i den enorma rättegången.

Brott mot konstitutionen, mordförsök på presidenten och ansvar för 139 människors död tillhör de brott som de dömda har begått enligt domstolen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

En av de dömda är predikanten Fethullah Gülen som lever i exil i USA. Gülen och hans rörelse var tidigare allierad med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan men anklagas för att ligga bakom det militärledda kuppförsöket 2016, då flera strategiska platser i Istanbul och Ankara övertogs, bland annat tv-stationer.

Den tidigare chefen för flygvapnet, Akin Oztürk, döms nu till sammanlagt 141 livstidsstraff.

Oguz Altinkaynak, advokat för försvarsdepartementet, är i huvudsak nöjd med domarna men säger också att en del som var för milda ska överklagas.

Kuppförsöket slogs snabbt ned av regeringen, som sedan dess rensat myndigheter och rättsväsende på framför allt misstänkta anhängare till Gülenrörelsen.