Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En polis i Myanmar (tidigare Burma) tar en selfie i samband med att de bränner beslagtagen narkotika. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Livsfarliga selfies – över 250 döda

Jakten på våghalsiga självporträtt med mobilen kan få ödesdigra konsekvenser när gränserna tänjs — ibland får fotografen betala ett högt pris. Nu har en forskargrupp sammanställt de selfie-relaterade dödsfallen i världen sedan 2011.

Den indiska studien, som har publicerats i vetenskapstidskriften Journal of Family Medicine and Primary Care, har kommit fram till att minst 259 människor i världen har dött när de försökt knäppa en selfie, skriver CNN.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den vanligaste dödsorsaken är drunkning, oftast när personen har förts bort av vågor vid en strand eller fallit överbord. På andra plats hamnar dödsfall när personen försökt ta en bild i trafiken, till exempel framför ett annalkande tåg. Därefter kommer selfies i samband med bränder eller fall från höga höjder. Minst åtta människor har dött när de försökt att ta bilder tillsammans med farliga djur.

Försöker verka coola

"Ungdomar och turister drabbas oftast på grund av deras önskan att verka coola när de lägger upp bilder på sociala medier och belönas med likes och kommentarer", skriver forskarna i studien, enligt CNN.

"Selfies är inte skadliga i sig, men det mänskliga beteendet i samband med selfies är farligt. Individer måste informeras om riskbeteenden och riskabla platser där selfies inte borde tas".

Många är män

Över två tredjedelar (72 procent) av alla omkomna är män och de flesta är yngre än 30. Indien toppar listan med 159 dödsfall, forskarnas förklaring är att landet har världens största befolkning under 30 år.

Studien föreslår att det utfärdas förbud mot selfies på riskabla platser. I Indien finns flera sådana lokala förbud, bland annat i jättestaden Bombay där det främst handlar om platser vid kusten.

Forskarna har sökt efter selfie-relaterade dödsfall i nyhetsmedier under tidsperioden oktober 2011—november 2017.