Utrikesminister Ann Linde (S) ser med 'stort allvar' på händelseutvecklingen i Kina och Hongkong. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) ser med "stort allvar" på händelseutvecklingen i Kina och Hongkong. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Bara Sverige vill ha sanktioner mot Kina

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kritiserar utvecklingen i Hongkong. Hon lyfter fram "tydliga och skarpa uttalanden från EU" som det främsta vapnet mot Kina.

ANNONS

Den nya säkerhetslagen i Hongkong innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas. Beslutet har inneburit massiva protester och många frihetsberövade.

– Jag både beklagar och ser med stort allvar på Kinas beslut att införa nationell säkerhetslagstiftning. Det går emot Kinas internationella åtaganden och det är inte i enlighet med principen "ett land, två system" som både Sverige och EU står bakom, säger Ann Linde.

– Hongkong har en självstyrande ställning med både ett självstående juridiskt och politiskt system. Det anser vi ska fortsätta och det här går inte i linje med det.

ANNONS

Vill ha sanktioner

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark vill att ett enat EU sätter press på Kina om Hongkongs framtid. Han anser att riktade ekonomiska sanktioner mot högt uppsatta kineser skulle vara en möjlighet, och jämför med förhållningssättet gentemot Ryssland där riktade åtgärder satts in mot bland annat oligarker.

– Det måste leda till handling, som får konsekvenser, säger Wallmark.

"Skarpa uttalanden"

Eventuella sanktioner mot Kina ska dock genomföras på internationell nivå, via EU eller FN, påpekar utrikesministern.

– Jag tog upp frågan om sanktioner på det utrikesministermöte som behandlade frågan och det var inget annat land som stödde det. Vi var helt ensamma, säger Ann Linde.

Hon är däremot positiv till att flera europeiska ledare har uttalat sig kritiskt mot införandet av den nya lagen.

– Sveriges inställning, efter beslut i EU-nämnden, är att Sverige ska kräva sanktioner i EU. Men det finns inget som helst stöd för det. Därför är det viktigt att vi får så tydliga och skarpa uttalanden som möjligt från EU, säger Linde.

Erik Nilsson/TT

Grim Berglund/TT

Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiske talesperson vill se att ett enat EU agerar mot Kina angående Hongkong.
Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiske talesperson vill se att ett enat EU agerar mot Kina angående Hongkong. Bild: Ali Lorestani / TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS