Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Linde: Svårt men viktigt uppdrag att leda OSSE

Sverige har röstats fram till att 2021 ta över ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Utrikesminister Ann Linde säger att uppdraget blir mycket svårt men samtidigt att det också är oerhört viktigt.

ANNONS

– Jag är jätteglad. Det är en otrolig känsla när det sitter 57 länder där och de gör valet och ingen är emot och sedan gratulerar Sverige till ordförandeskapet, säger Ann Linde (S) till TT.

Hon är i Bratislava i det nuvarande ordförandelandet Slovakien där medlemsländernas utrikesministrar sammanträder.

Under torsdagseftermiddagen genomfördes omröstningen och Sverige valdes till ordförande 2021, efter nästa års ordförande Albanien.

Förutsättningarna var att alla medlemsländer måste rösta ja för att Sverige skulle få posten. Men ett antal länder var väldigt långt in i processen motsträviga till valet av Sverige, medger Linde.

Bland annat har länder som inte har samma syn som Sverige på mänskliga rättigheter haft synpunkter på ett blågult ledarskap. Men Linde vill inte utveckla exakt vilka dessa länder är.

ANNONS

– Jag vill inte gå in på det men det är naturligtvis så att alla länder vill försöka få fram sina hjärtefrågor in i det sista när det ska väljas ordförande.

Synen på Ryssland

Linde noterar dessutom att OSSE denna gång valde ordförandeland även för 2022.

– Så det var både Sverige och Polen (som blev valda), säger hon.

Enligt Linde ska Sverige inom OSSE arbeta för ett större genomslag för frågor som mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet.

Det var 26 år sedan Sverige senast ledde OSSE. Organisationen, med 57 medlemsstater, arbetar främst för att förhindra konflikter i Europa och främja demokratiska principer.

Det är en åsiktsmässigt spretig organisation som Sverige ska leda. De senaste åren har motsättningarna inom OSSE ökat, liksom i världspolitiken i stort. Splittringen handlar bland annat om synen på Ryssland – som liksom USA är ett av medlemsländerna – och på Moskvas aggressioner i bland annat Georgien samt på Krimhalvön och i andra delar av östra Ukraina.

"Pratar direkt"

Dessutom har mängder av rapporter på senare år talat om ryska påverkansoperationer runt om i Europa, inte minst i de östra delarna, och flera länder har börjat glida över till att förespråka utvecklade band till Moskva.

Linde säger att Rysslands agerande är mycket problematiskt. Hon pekar också på att OSSE:s frågor är mycket, mycket svårlösta samt att stämningen och samtalstonen vid sekretariatet i Wien inte alltid "är perfekt".

ANNONS

Ändå är OSSE fortfarande ett mycket tungt och viktigt forum för reella säkerhetspolitiska överläggningar och central för att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen, säger hon.

– Vi konstaterar att alla länder är kvar, att alla utrikesministrar kommer och att man ändå kan diskutera frågorna.

– Det är just i OSSE som man pratar direkt med varandra, fortsätter Linde.

Fler gråa hårstrån?

På frågan om konfliktlinjerna i OSSE följer motsättningarna inom världspolitiken mellan en liberal demokratisyn och mer auktoritära hållningar svarar Linde jakande.

– Men det går också en linje mellan de som tror på multilateralism och de som inte gör det, mellan de som fortfarande tror på att det är viktigt med samarbeten mellan länder i stora organisationer och de som inte tror på det.

Tror då Ann Linde att hon kommer att få några extra gråa hårstrån av att leda OSSE, om det är hon som är svensk utrikesminister 2021?

När det gäller den frågan hänvisar hon till ett samtal med den avgående ordförandepersonen, Slovakiens utrikesminister Miroslav Lajcák.

– Han sade att vi är så glada över att ni har tagit det, men också att du ska veta att det kommer att komma stunder då du ångrar att du ställde upp, säger Linde med ett skratt.

ANNONS

Tomas Bengtsson/TT

Utrikesministrarna i medlemsländerna inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (som förkortas OSCE på engelska) har träffats i Slovakiens huvudstad Bratislava.
Utrikesministrarna i medlemsländerna inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (som förkortas OSCE på engelska) har träffats i Slovakiens huvudstad Bratislava. Bild: Martin Baumann/TASR/AP/TT

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) skapades 1972 som ett forum för förhandling mellan öst och väst.

OSCE är dess engelska namn (Organization for Security and Co-operation in Europe).

Organisationens syfte är att förebygga krig mellan de europeiska staterna, främja ekonomiskt samarbete samt slå vakt om mänskliga rättigheter, demokrati, och rättstatens principer i medlemsländerna.

OSSE skickar bland annat ut valobservatörer för att bedöma hur rättvisa olika val är.

57 länder är medlemmar. Bortsett från alla europeiska stater (utom Kosovo) deltar även bland annat USA och Ryssland i organisationens arbete.

Nuvarande ordförandeland: Slovakien (2019)

Tillträdande ordförandeland: Albanien (2020). Sverige blir ordförande 2021.

Källa: Utrikespolitiska institutet och OSSE

ANNONS