Utrikesminister Ann Linde (S) är i franska Brest för att möta sina kollegor från övriga EU. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) är i franska Brest för att möta sina kollegor från övriga EU. Arkivbild. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Linde: Ryssland försöker nedvärdera EU

Ett aktivt ryskt försök att nedvärdera EU, anser utrikesminister Ann Linde om att Bryssel tills vidare står utanför veckans många möten med Moskva. Hittills är det enda positiva att mötena över huvud taget blivit av, påpekar hon.

ANNONS

Under torsdagen och fredagen sitter EU:s utrikesministrar samlade i Brest i franska Bretagne för att inte minst diskutera läget kring den ryska truppansamlingen runt Ukraina och Rysslands krav på att Nato inte ska få ta in fler medlemmar.

Det sker sedan såväl USA som Nato träffat Ryssland under veckan för att prata om läget, och samtidigt som samtal under torsdagen även fördes inom ramen för samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE, på ambassadörsnivå i Wien.

"Medvetet försök"

Någon särskilt EU-plats har dock inte funnits vid borden. Helt avsiktligt från rysk sida, anser Ann Linde (S).

– Vi ser ju ett medvetet försök från Ryssland att splittra EU och spela ned EU:s betydelse. Det är viktigt för oss att understryka att EU självklart har en roll när det gäller att diskutera EU:s försvars- och säkerhetspolitik, säger Linde på en digital pressträff från Brest.

ANNONS

Veckans samtal har än så länge inte gett några klara resultat, mer än förhoppningar om att de ska leda till fortsatta möten. Och det är alltid något, konstaterar Linde.

– Ibland säger man på diplomatiska att "mötet är budskapet". Inget positivt har kommit ut av dem, men bara det att de hållits tycker jag är en positiv signal, anser utrikesministern.

Enigt i EU

Vid torsdagens möte i Brest deltog även EU:s försvarsministrar, inklusive Sveriges Peter Hultqvist (S). Han är nöjd med den samsyn som finns bland EU-länderna.

– Det var en väldigt bred och djup enighet om det oacceptabla i de ryska kraven. Det fanns en oerhörd tydlighet kring att inga kompromisser får ske som inskränker på de enskilda ländernas rätt att själva fatta sina beslut när det gäller säkerhetspolitiska val, säger Hultqvist på ytterligare en digital pressträff under torsdagen.

Även han betonar det positiva i att samtalen med Ryssland förs.

– Vi hoppas ju naturligtvis att vi ska få till en fortsättning på de här samtalen och att det stegvis leder till att man på olika sätt hittar format för att deeskalera den situation som är nu. Det är i alla stycken oacceptabelt med den här ryska kravlistan. Den är över huvud taget inte förhandlingsbar, säger Hultqvist.

ANNONS
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta: EU, Nato och OSSE

Av EU:s 27 medlemsländer är 21 samtidigt medlemmar i militäralliansen Nato. Utanför står endast Sverige och Finland – som båda har ett nära samarbete med Nato – samt Irland, Malta, Cypern och Österrike.

Av Natos 30 medlemsländer finns nio som inte ingår i EU: USA, Kanada, Turkiet, Storbritannien, Island, Norge, Albanien, Montenegro och Nordmakedonien.

I OSSE – Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa – ingår 57 länder, däribland samtliga EU- och Nato-länder. Övriga OSSE-medlemmar är Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Belarus, Bosnien-Hercegovina, Georgien, Kazakstan, Kirgizistan, Liechtenstein, Moldavien, Monaco, Mongoliet, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Tadzjikistan, Turkmenistan, Ukraina, Uzbekistan och Vatikanstaten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS