Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På AFD:s valvaka rådde det rena partystämningen på söndagskvällen.

Linde: Oroväckande att AFD gått så starkt

Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernationalistiska AFD är något som överraskar experter. Partiet har ökat med över åtta procentenheter jämfört med förra valet, enligt en första prognos.

Att alla andra partier som ser ut att komma in i förbundsdagen sagt att de inte tänker samarbeta med högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) är "väldigt skönt", enligt Ann Linde. Men trots detta kommer de få en stark roll i parlamentet.

- De kommer att få en stor parlamentsgrupp och föra sina frågor i parlamentet och även om andra partier sagt att de inte vill samarbeta med dem så kommer de att ta upp främlingsfientliga frågor och därmed får möjlighet till mer media och komma ut med sitt budskap.

Ministerkollegor ut

Socialdemokraterna SPD som varit i koalition med Merkels kristdemokrater gör sitt sämsta val i efterkrigstid.

- Jag tror att det beror på att människor inte ser när det är en stor koalition vilket parti som driver vilka frågor. Socialdemokraterna har fått igenom en hel del av sina hjärtefrågor men det blir svårt att förklara för väljarna varför man ska rösta på Socialdemokraterna och inte det andra partiet, säger Ann Linde.

Hennes ministerkollegor i form av EU-, handels- och utrikesminister har alla varit från SPD och byts nu ut.

Linde tror inte att Merkel, trots hennes försvagade position, kommer tillåta några förändringar i EU-politiken och att frågor som frihandel och rättsstatens principer kommer att fortsätta drivas starkt, vilket också gynnar Sverige.

"Chockerande"

Att AFD har gått så pass starkt framåt oroar inte bara Ann Linde.

- Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar, säger Mats Karlsson, Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska Institutet.

Det är första gången sedan 1960 som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger Karlsson.

Bättre stöd än väntat

Även Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, är förvånad över AFD:s framgång. Han säger att de lyckats mobilisera sina väljare.

- Det är inte överraskande att de går över till tvåsiffrigt, men att de skulle komma upp i 13 procent hade nog få räknat med.

Valprognosen visar också på en splittrad vänster, vilket är anmärkningsvärt anser Lindahl. En orsak till nederlaget är SPD:s valprogram, påpekar Lindahl.

- Det var ett dåligt valprogram med låg profil. Die Linke har väl gått upp några tiondelar, och det är väl på grund av missnöjda socialdemokrater.

Oklar regeringsbildning

Hur nästa regering kommer att se ut är långt ifrån en självklarhet.

- CDU med SPD är ute. Hur ska Merkel ska få ihop FDP och Die Grünen? Det kommer att bli en hel del förhandlande, vem kommer att behöva ge med sig? säger Rutger Lindahl.

De gröna (Die Grünen) går framåt och når 9 procent, enligt de första prognoserna. Men inom partiet råder splittring när det kommer till ett eventuellt regeringssamarbete. Ledaren för liberala FDP, Christian Lindner, är också en tuff person, säger Lindahl.

- Merkel får att göra. Det blir en lång förhandlingsprocess.

Även Mats Karlsson anser att Merkel kommer få det tufft framöver.

- Men Merkels ledarskap kommer att bestå, men hon är försvagad internt i Tyskland. Så det kommer bli en spännvidd inom den tyska regeringen om det blir en koalition mellan CDU, FDP och De gröna, säger han.

Ska lära av valrörelsen

Anders Edholm, Moderaternas partisekreterare som följt valet på plats i Tyskland, tycker det är viktigt att Angela Merkel får till stånd en koalition snart.

- Det är viktigt nu att Angela Merkel får en koalition på plats inom den närmsta tiden, särskilt viktigt för oss då Tyskland har ett stort inflytande och påverkan i utvecklingen av EU, säger han och fortsätter;

- Stabilitet och långsiktighet har varit utmärkande för Merkels ledarskap och nu hoppas jag att hon fortsätter på den inslagna vägen.