Linda från Lerum väcktes av branden i Kroatien

ANNONS
|

Det kraftiga skogsbranden som spridit sig med stor fart bröt ut under natten mot söndagen och av säkerhetsskäl har resebolaget Tui tvingats evakuera nära 70 av sina nordiska gäster från ett av sina hotell. Brandens omfattning har också gjort attTuis guider har haft svårt för att komma fram till Podgora.

– Vägarna är avstängda, som jag förstår det så är det på grund av branden, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef för Tui.

Tui uppmanar därför sina resenärer att ha mobilerna nära till hands. De personer som evakuerats har flyttats till två andra hotell. Totalt har 68 nordborevakuerats, men Tui har långt fler resenärer än så i Podgora.

ANNONS

– Vi har omkring 350 kunder här från olika länder i Norden. 68 av dem har nu evakuerats till två andra hotell,säger Mathias Bergendahl.

Familj från Lerum på plats

Linda Nilsson,42, från Lerum är på semester i Tucepi, en grannort till Podgora, med sin familj. Hon beskriver natten som tuff med mycket ovisshet. Men familjen verkar ha haft tur i oturen, då branden spred sig med den kraftiga vinden mot Podgora och inte åt andra hållet,där familjen befinner sig.

- Vinden låg inte åt det här hållet, så därför blåste branden ner mot Podgora istället. Men vi ser nog branden bättre härifrån än vad man gör i Podgora, säger Linda Nilsson.

Linda upptäckte branden inatt när hon och hennes man blev väckta av deras son som inte kunde sova.

- Han väckte oss runt hav tre inatt och då var det en mindre brand, sen tog det bara enhalvtimme såbrann det jättemycket, säger hon.

Familjen packade sina väskor och gick ner i receptionen, men det visade sig att personalen på hotellet inte hade noterat branden. Inte heller resebolaget Ving, som familjen rest med, visste om branden när Linda kontaktade dem runt klockan tre inatt.

- De visste inget varken på hotellet eller Ving. Jag ringde Ving själv och informerade dem. Vi ville veta hur vi skulle ta oss härifrån om det skulle behövas.

ANNONS

Men efter bra respons från Ving och kontinuerliga uppdateringar av hotellpersonal som hade kontakt med räddningstjänsten kände familjen att de kunde stanna på hotellet. Nu är branden släckt, men enligt Linda ryker det fortfarande mycket uppe på berget.

-Om vi står och tittar motandra sidan bukten så ser man att det inte är långt mellan husen i Podgora och där branden slutade, kanske runt 100 meter bara, säger Linda Nilsson.

Går flyg från Landvetter

Ännu finns inga uppgifter om att någon har skadats i branden. När det gäller resenärer som de kommande dagarna ska resa ner till Podgora berättar Mathias Bergendahl att Tui fortlöpande håller sig uppdaterade gällande hur branden utvecklar sig.Den 23 juni avgår bland annat ett charterflyg från Landvetter till den kroatiska semesterorten.

– Första prioritet är att ta hand om våra kunder som nu är på plats. Vi stämmer av med myndigheter gällande vilka möjligheter det finns att flytta tillbaka våra kunder till hotellet de evakuerats från. Går inte det får vi titta på alternativa boenden. När det gäller kommande reser har vi ingen anledning att ställa in något i nuläget. Är det så att resenärer kommer att påverkas kommer vi att kontakta dem. Går det inte att bo ett visst hotell kommer vi att leta efter alternativa boenden, men det är egentligen för tidigt att säga något om, säger Mathias Bergendahl.

ANNONS

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP Via mejl: webbred@gp.se Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

ANNONS