Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU:s belgiska arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen är glad och nöjd över enigheten kring nya regler för utsända arbetare i EU. Arkivfoto.

Lika lön-princip inom EU klubbad

Ett rejält slag mot social dumpning, jublar stolta EU-ledare efter en uppgörelse om nya regler för den som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land än det egna.

Vilka löner och villkor som ska gälla för så kallade utstationerade arbetare har länge varit en stridsfråga i EU och särskilt sedan unionen började utökas österut.

Byggnadsarbetare, städare och lastbilschaufförer från öst – eller snarare deras arbetsgivare – har i västra och norra Europa länge anklagats för att dumpa löner.

När EU-kommissionen för knappt två år sedan föreslog skärpta regler var motståndet och oenigheten stor.

"Goda nyheter"

Till sist kan ändå arbetsmarknadskommissionären Marianne Thyssen vara glad, sedan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet enats om en kompromiss.

- Det här är goda nyheter. Det öppnar upp för en rättvis reglering av den inre marknaden. Den fungerar för varor, kapital och tjänster – och borde också fungera för människor, säger belgiskan på en presskonferens i Bryssel.

- Vi kan inte få allt på en gång, men nu skapar vi en verklig skillnad för arbetare i hela EU och för de arbetsgivare som vill ha ett EU med rättvis konkurrens och inte en låglönetävling, säger nederländska EU-parlamentsledamoten Agnes Jongerius.

Lika för lika

Alla detaljer i kompromisserna har ännu inte presenterats och ska först formellt godkännas av parterna. Huvudprinciperna i det som EU-länderna sade ja till redan i höstas sägs dock leva vidare, bland annat om att en arbetare ska kunna vara utsänd i maximalt 18 månader, innan han eller hon fullt ut ska omfattas av värdlandets regler.

Uppgörelsen slår också fast principen om lika lön för lika arbete på samma plats i EU.

- Det har varit det övergripande målet, att man helt enkelt inte ska konkurrera med låga löner, utan att man ska konkurera inom EU med kvalitet och prestation och inte med lönedumpning, kommenterar svenska EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog.

För transportsektorn pågår separata diskussioner som senare ska bakas in i de nya reglerna.