Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningsfartyget Lifeline kom till Malta i kväll.

Lifeline-migranterna i land i Malta

Flera EU-länder ska ta emot migranterna ombord på räddningsfartyget Lifeline – som därmed fick lov att lägga till på Malta under onsdagen.

Lifeline räddade migranterna ur havet utanför Libyens kust tidigare i veckan, men fick inte lov att komma till Italien eller Malta. På tisdagen sade Malta att de skulle låta fartyget lägga till om och när fler EU-länder hjälper till att ta emot migranterna ombord som asylsökande.

Sedan dess har flera länder ställt upp – i nuläget är det åtta EU-länder som kommer att dela på ansvaret: Italien, Malta, Frankrike, Portugal, Nederländerna, Irland, Belgien och Luxemburg. Utrikesdepartementet i Oslo säger också att Norge av humanitära skäl ska ta emot 15 migranter från Lifeline.

Fartyget i Valleta

Maltas premiärminister Joseph Muscat kallar situationen "unik" och säger att det inte är ett exempel för hur dessa situationer bör hanteras.

Under onsdagskvällen stävade Lifeline till slut ändå in i hamnen i Maltas huvudstad Valleta.

Italiens nya regering beslutade häromveckan att stänga sina hamnar för räddningsfartyg, vilket ledde till konflikter såväl mellan som inom åtskilliga EU-länder. På fredagen ligger migrationen högst på dagordningen när EU-ledarna samlas till toppmöte.

Många till Italien

Planen var tidigare att klubba igenom ett nytt asylsystem. Men de senaste veckorna har flera olika förslag diskuterats, bland annat om inrättande av asylläger eller "plattformar för landstigning" i eller utanför EU. Det drivs framför allt av Italien, som har tagit emot närmare 650 000 migranter sedan 2014.

Samtidigt är det intensiv trafik mellan Libyen och Italien, med många rapporter om räddningsinsatser. I söndags räddades över 1 000 migranter ur vattnen utanför den libyska kusten.